Igor Mekina

 |  Svet

Nizozemska odloča o Ukrajini in EU

Referendum je uradno sprožil Forum za Demokracijo skupaj s satirično spletno stranjo Geenpeil, ki je zbrala 427.000 podpisov za posvetovalni referendum.

Referendum je uradno sprožil Forum za Demokracijo skupaj s satirično spletno stranjo Geenpeil, ki je zbrala 427.000 podpisov za posvetovalni referendum.
© WikiCommons

Nizozemska se pripravlja na referendum, ki ga je sprožil satirični medij Geenpeil in se bo morda zelo tragično končal za vso Evropsko unijo (EU) in predvsem njeno zunanjo politiko. Referendum je sicer uradno sprožil Forum za Demokracijo skupaj s satirično spletno stranj, ki je zbrala 427.000 podpisov za posvetovalni referendum. 

Nizozemski volivci bodo tako odločali o sporazumu o pridružitvi z Ukrajino, vse več podatkov pa kaže, da bi evroskeptična večina lahko podprla zavrnitev sporazuma. Čeprav spoštovanje te odločitve za vlado ni obvezno, bi nizozemska vlada zelo težko izvajala politiko brez podpore večine državljanov. Za veljavnost posvetovalnega referenduma mora biti udeležba na referendumu sicer najmanj trideset odstotna. Vse to bi lahko sprožilo, kot ocenjuje Wall Street Journal "pretres na kontinentu" in bi lahko pomenilo novo "zmago za Rusijo ki si je zelo prizadevala izničiti sporazum."

Pri tem je seveda potrebno vedeti, da je imela Ukrajina pred podpisom sporazuma z EU podpisan prostocarinski sporazum z Rusijo. Podpis podobnega sporazuma z EU in brez dogovora z Rusijo je bil zato obsojen na to, da povzroči konflikt, ki se je na koncu končal celo z državljansko vojno, odcepitvijo Krima ter de facto osamosvojitvijo najpomembnejših delov Doneške in Luganske republike. Rusija je bila prisiljena odpovedati svoj sporazum o prosti trgovini z Ukrajino, saj bi v nasprotnem primeru po sporazumu EU-Ukrajina omogočila vsem državam EU, da prosto izvažajo vse svoje izdelke na precej velik trg Rusije in ostalih držav, ki so z njo v carinski uniji, ne da bi bilo to dogovorjeno s samo Rusijo in ne da bi imeli ruski izdelki možnost enakega dostopa na trg EU.

Sporazum med Ukrajino in EU, ki je celo ratificiran v nizozemskem parlamentu pa bi kljub temu lahko "padel". In če bi "Nizozemci glasovali proti, bo Evropa imela problem," je prejšnji mesec opozoril predsednik Evropske komisije (EK) Jean-Claude Juncker. Vendar pa evroskeptične stranke, ki nasprotujejo tudi vstopu Ukrajine v EU ocenjujejo, da bodo na referendumu v sredo uspele. Glasovanje zoper sporazum z Ukrajino zagovarjajo predvsem pa njihov najvidnejši predstavniki, na primer Geert Wilders. "Ta referendum je morda o Ukrajini, toda hkrati je tudi o tem, ali želimo manj ali več EU," trdi Wilders, predsednik Svobodnjaške stranke, ki v večini anket javnega mnenja precej visoko vodi v primerjavi z ostalimi strankami na Nizozemskem. Zanimivo je, da se to dogaja kljub temu, da večina Nizozemcev za sestrelitev malezijskega letala nad Ukrajino, v kateri je bila večina državljanov iz Nizozemske krivijo Rusijo. 

Po oceni nekaterih v nizozemski vladi bi nizozemski "ne" lahko služil kot "otvoritvena salva v podporo zagovornikom izstopa Velike Britanije iz EU in kot kazanje 'srednjega palca' političnim elitam." Raziskave javnega mnenja kažejo, da bo večina nizozemskih volivcev zavrnila sporazum o pridružitvi z Ukrajino, kar bi lahko bil hud udarec tudi za nizozemskega predsednika vlade Marka Rutteja, katerega država trenutno tudi predseduje EU. Nizozemska je na podoben način glasovala že leta 2005, ko je večina Nizozemcev zavrnila evropsko Ustavo. Kmalu zatem se je navdušenje nad evropskimi integracijami v Nizozemski še nekoliko ohladilo.

Ni povsem jasno niti, kaj bi s seboj prinesla zavrnitev sporazuma z Ukrajino. Spremembe sporazuma bi zahtevale nova pogajanja, tako z Ukrajino kot ostalimi članicami, ki so že potrdile sporazum. Uresničevanje sporazuma bi se zato znova zavleklo, to pa bi bilo v interesu Rusije in seveda tistih sil v Ukrajini, ki si želijo spremembo sedanjega sporazuma ki bi Ukrajini omogočila dobre odnose tako z EU kot z Rusijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.