Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Italijanski parlament sprejel ustavno reformo

Italijanski parlament je po dveletni razpravi v javnosti dokončno potrdil ustavno reformo, ki jo je predlagal premier Matteo Renzi. Poslanska zbornica je reformo v šestem branju sprejela s 361 glasovi za in sedmimi proti. Poslanci opozicije se glasovanja protestno niso udeležili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Končno odločitev o ustavni reformi bo v rokah italijanskih volivcev. Renzi načrtuje, da bi referendum pripravili oktobra. Ob tem je že napovedal, da je v primeru, če volivci ne bodo podprli ustavne reforme, pripravljen prevzeti politične posledice. Renzijev politični program je namreč zelo povezan s to reformo. Ustavna reforma predvideva odpravo dveh enakovrednih domov italijanskega parlamenta. Ta sistem je doslej omogočal blokade pri sprejemanju zakonov. Kot predvideva reforma, bo v novem senatu poslej 100 in ne več 315 senatorjev. Med 100 senatorji bo hkrati 95 senatorjev predstavnikov dežel oziroma županov večjih mest.

»Danes je zgodovinski dan za Italijo. Politika se bo sama reformirala. Zmagala je demokracija,« je dejal Renzi. Poleg tega bi bil novi senat po novem pristojen le še za omejen obseg zakonov. Pristojnosti bi bile omejenene na evropska vprašanja, vprašanja etike, zaščite manjšin, referenduma in spremembe ustave. Za vse ostale zadeve bi bila pristojnost v rokah poslanske zbornice. Senata pri glasovanjih v prihodnje tudi ne bi povpraševali za mnenje o zaupnici vladi. Ustavna reforma predvideva tudi spremembo pri izvolitvi predsednika države. Parlament naj bi ga odslej volil tajno in po možnosti z dvotretjinsko večino.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.