Izak Košir, STA

 |  Svet

Islamska država po izgubi ozemlja ob velik delež prihodkov

IS

IS
© YouTube

Prihodki skrajne Islamske države (IS) so zaradi silovitih ofenziv nasprotnikov in tudi posledične izgube ozemlja od lani padli za okoli 30 odstotkov, zaradi česar je skupina vpeljala vrsto novih davkov, sporočia analitska družba IHS. "Sredi leta 2015 so skupni mesečni prihodki Islamske države znašali okoli 80 milijonov dolarjev," je povedal Ludovico Carlino, analitik IHS, ki redno objavlja poročila o ozemljih pod nadzorom IS. Po njegovih besedah so prihodki IS do marca upadli na okoli 56 milijonov dolarjev.

Poročilo IHS poleg tega navaja, da je proizvodnja nafte na območjih pod nadzorom IS upadla s 33.000 na 21.000 sodčkov na dan. Proizvodnja nafte je padla predvsem zaradi silovitih zračnih napadov Rusije in koalicije pod vodstvom ZDA. A IHS opozarja, da je padec le "prekinitev proizvodnje", saj lahko džihadisti hitro popravijo potrebno infrastrukturo.

Glede na poročilo okoli polovica prihodkov skrajne skupine prihaja iz obdavčenja in zasegov premoženja, 43 odstotkov pa iz prodaje nafte. Preostanek prihodkov ustvarijo s tihotapljenjem drog, donacijami in prodajo električne energije. "Islamska država je še vedno velika sila v regiji, a ta padec prihodkov je velik in bo povečal izzive skupine pri vodenju njenega ozemlja na dolgi rok," je povedal Carlino.

Po navedbah IHS je IS v zadnjih 15 mesecih izgubila okoli 22 odstotkov svojega ozemlja ter sedaj vlada nad šesti in ne več deveti milijoni ljudmi. S tem se je tudi znižalo število davkoplačevalcev skupine.

IS je na to odgovoril s povišanjem davkov na osnovne storitve. Med njimi so tudi nove dajatve za voznike tovornjakov in za nameščanje ali popravo pokvarjenih satelitskih krožnikov. Skupina celo sprejema denarne kazni kot alternativo telesnemu kaznovanju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.