Izak Košir

 |  Družba

Politični pritiski v medijih so realnost tudi v Evropi

© Tomaž Lavrič

Tretji maj je dan svobode medijev. Ta se po oceni predsednice Društva novinarjev Slovenije Petre Lesjak Tušek zmanjšuje po vsem svetu, tudi v Sloveniji, kjer se na medije krepijo politični pritiski. Mednarodno združenje Novinarji brez meja kot tudi organizacija Freedom House na to opozarjata tudi v nedavno objavljenih poročilih. Kam je šla medijska svoboda?

Medijska svoboda se je v Evropi zmanjšala zlasti na Poljskem, pa tudi na Madžarskem in Hrvaškem, medtem ko je položaj v Sloveniji po oceni Lesjak Tuškove še razmeroma zadovoljiv. "Seveda pa to ne pomeni, da je medijska svoboda pri nas absolutna, niti ni samoumevna," je opozorila in izpostavila krepitev političnih pritiskov na novinarje ter njihov socialno-ekonomski položaj.

Prav ta postaja v Sloveniji vse bolj zaskrbljujoč, povezan pa je seveda tudi s širšimi razmerami v medijih. Prav tako uresničevanju medijske svobode ne govorijo v prid prekarne oblike zaposlitve, ki pomenijo degradacijo novinarskega dela, je opozorila predsednica DNS. 

Izpostavila je, da v takšnih oblikah zaposlitve deluje kar tretjina slovenskih novinarjev, to pa negativno vpliva na avtonomnost, potrebno za to, da bi lahko govorili o medijski svobodi. Precejšen del odgovornosti za tak položaj Lesjak Tuškova pripisuje državi. Nobeni vladi doslej ob stalni nestabilnosti kulturnega resorja namreč ni uspelo spremeniti zastarele, popolnoma neustrezne medijske zakonodaje.

Kljub vsemu pa predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) v Sloveniji prepoznava tudi vrsto pozitivnih novinarskih projektov, ki dokazujejo, da ta poklic velja za enega bolj svobodnih. Se pa kot svoboden lahko uresničuje, če je utemeljen na določenih profesionalnih standardih, na znanju, je poudarila in dodala, da je na tem področju tudi v slovenskem novinarstvu še nekaj rezerve.

Mednarodni dan svobode medijev, ki ga zaznamujemo danes, je generalna skupščina Združenih narodov (ZN) razglasila leta 1993, namenjen pa je ovrednotenju medijske svobode po svetu, osveščanju o pomenu neodvisnosti medijev ter spominu na novinarje, ki so med opravljanjem svojega dela izgubili življenje. Osrednja tema dogodkov ob svetovnem dnevu bo tokrat pravica dostopa do informacij in temeljnih svoboščin, je razvidno s spletne strani Unesca.

V okviru dneva svobode medijev DNS danes pripravlja celodnevno akcijo, v okviru katere bodo z novinarji s prispevki, videoposnetki in izjavami opredeljevali širši položaj medijev oz. novinarstva oz. odgovarjali na vprašanje o pomenu novinarstva za demokracijo. Akcijo bodo izvedli s pomočjo družabnih omrežij.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.