Darja Kocbek

 |  Svet

Bruselj zaradi cestnine grozi Nemcem in Britancem

© Uroš Abram

Evropska komisija od nemške vlade še vedno zahteva, da mora spremeniti predvideni sistem cestninjenja osebnih vozil. Zahtevane spremembe mora izvesti v dveh mesecih, če jih ne bo, bo evropska komisija najbrž to od nje zahtevala s tožbo na sodišču EU. Evropska komisija vztraja, da predlagani sistem diskriminira tuje voznike v Nemčiji. Nemški prometni minister Alexander Dobrindt nakazuje, da se Nemci groženj Bruslja ne bojijo, saj pravi, da so pripravljeni na spopad s sodiščem EU.

Vinjeto, ki bi stala do 130 evrov na leto oziroma 30 evrov za deset dni, bi morali kupiti tako domači kot tuji vozniki. Za evropsko komisijo je predlagani sistem nemške cestnine sporen zato, ker bi nemški vozniki za znesek, ki bi ga odšteli za vinjeto, plačali nižji davek na osebna vozila. V Bruslju prav tako opozarjajo, da je predvidena cena za desetdnevno in dvomesečno vinjeto previsoka.

Enake pomisleke o diskriminatorni obravnavi tujcev ima evropska komisija tudi pri britanski cestnini za tovornjake. Britanska vlada ima zdaj prav tako kot nemška dva meseca časa, da v Bruselj pošlje pojasnila, zakaj meni, da je cestnina za tovornjake iz leta 2014 v skladu s pravnim redom EU.

Britanci so pred dvema letoma uvedli cestnino za tovornjake zato, ker morajo britanski prevozniki v drugih državah plačevati cestnino. Zdaj, ko morajo tuji prevozniki plačevati cestnino tudi v Veliki Britaniji, jim britanski prevozniki lažje konkurirajo. Dnevna vinjeta stane 10 funtov, kupiti jo morajo tako domači kot tuji prevozniki, vendar domači prevozniki zanjo dobijo popust pri plačilu davka za tovorna vozila. Britanska vlada je prvo leto s cestnino za tovornjake zbrala 44 milijonov funtov.

Britanska vlada trdi, da ne krši evropske zakonodaje, cestnina za tovornjake je v skladu s pravili za prost pretok blaga. Postopek proti Veliki Britaniji je evropska komisija uvedla v občutljivem obdobju, saj bodo Britanci 23. junija na referendumu odločali, ali naj Otok ostane v EU ali ne. Zagovorniki izstopa iz EU izkoristijo vsako priložnost, da ljudi opozorijo, kako se Bruselj vmešava v njihova vsakdanja življenja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.