Darja Kocbek

 |  Svet

London ima prvega muslimanskega župana

Steve Punter (Sadiq Khan MP) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Steve Punter (Sadiq Khan MP) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

London je postal prva velika prestolnica zahodne države, ki ima župana muslimana. To je postal potomec pakistanskih staršev Sadiq Khan, ki je član laburistične stranke. Svojega konservativnega tekmeca Zaca Goldsmitha je na lokalnih volitvah prejšnji teden premagal po ostri kampanji, v kateri so ga konservativci obtoževali, da je nevaren in da je naklonjen ekstremistom.

»Vsakemu Londončanu posebej se želim zahvaliti, da je nemogoče postalo mogoče,« je Sadiq Khan dejal v svojem zmagovalnem nagovoru. Povedal je tudi, da je ponosen, da so izbrali upanje namesto strahu, pa enotnost namesto ločevanja. Khanova zmaga v Londonu je uteha za vodjo laburistov Jeremyja Corbyna, saj so se laburisti slabo odrezali na Škotskem, Angliji in Walesu.

London je do zdaj imel zadnjega župana iz laburistične stranke leta 2008. Od takrat do zdaj je bil njegov župan konservativec Boris Johnson. V londonskem mestnem svetu so laburisti dobili 12 sedežev, konservativci pa osem. Zelenim in evroskeptični desničarski stranki Ukip so volivci namenili po dva sedeža, liberalnim demokratom pa po enega. Ta rezultat novemu županu omogoča, da bo lahko uresničil program, v katerem je obljubil, da bo župan za vse Londončane. V kampanji je meščanom obljubil, da bo njegova glavna naloga rešiti stanovanjsko krizo, cene vozovnic za javni promet pa bo zamrznil za štiri leta.

Economist v svojem poročilu izpostavlja, da ima župan v Londonu manj pooblastil kot župani v ZDA in kontinentalni Evropi. Pristojen je za transport in policijo, priporoči lahko strategijo za reševanje stanovanjske problematike v mestu, kjer krvavo primanjkuje stanovanj, toda za vsako večjo odločitev mora dobiti potrditev vlade. Kot laburistični župan utegne imeti Khan težave dobiti denar od konservativnega finančnega ministra, ki ni navdušen nad predlogi laburistov. Njegov največji izziv pa bo prebroditev razlike med bogatim in do etničnih razlik prijaznim Londonom ter drugimi deli Velike Britanije.

Za Khana kot naslednika karizmatičnega torijca Borisa Johnsona je po poročanju STA glasovalo 1,3 milijona volivcev, medtem ko je njegov glavni tekmec Zac Goldsmith iz vrst vladajočih konservativcev zbral okoli 995.000 glasov. Johnson se za tretji mandat ni potegoval, ker je bil lani izvoljen za poslanca v britanskem parlamentu. Na volitvah za župana Londona se je potegovalo 12 kandidatov. S seštevkom prvih in drugih preferenčnih glasov je z 1,3 milijona glasov Khan dobil največjo podporo med vsemi britanskimi politiki.

Laburisti so obdržali oblast v ključnih okrožjih v Angliji. Poleg tega so se odrezali bolje kot na lanskih parlamentarnih volitvah. Konservativci so po drugi strani zabeležili nekoliko slabši rezultat kot na parlamentarnih volitvah.

Na Škotskem je slavila Škotska nacionalna stranka (SNP), medtem ko so laburisti pristali na tretjem mestu za konservativci. V Walesu so se laburisti obdržali na prvem mestu. Četrtkove volitve veljajo za pokazatelj vzdušja pred referendumom o brexitu 23. junija in s tem verodostojnosti premierja Davida Camerona, ki zagovarja obstanek v EU.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.