MLADINA Trgovina

(Združena) Levica

V zadnji Mladini Peter Petrovčič v zapisu (Združena) Levica navaja trditve, ki niso v skladu z dejstvi - posebej kar zadeva Koalicijo strank Združene levice in osebno g. Franca Žnidaršiča. Čeprav ne aktivno, bolj od strani spremljam politiko, Žnidaršičevo delovanje pa že desetletja in mi je zato DSD od vseh strank najbližja, prosim za objavo mojega poznavanja in oceno dejstev, ki drugače odslikavajo stanje in vzroke zanj!

Že na fotografiji stoji napis »Odpisana Janko Veber (nekoč SD) in Franc Žnidaršič (nekoč DeSUS) bosta z imenom nove stranke na volitvah malo zavajala volivce«, kar je zlonamerno »predvidevanje« - in preprosto ni res: Franc Žnidaršič je iz stranke DeSUS izstopil skupaj z Vilijem Rezmanom, ker sta želela ohraniti pokončnost in verodostojnost pred volivci, na katere se je obračal tedanji »šef« stranke - ki mu je bil na mar predvsem lastni in interes »kupljenih« podpornikov (s članstvom v upravah in nadzornih svetih raznih državnih družb in zavodov). Žnidaršič na zadnjih volitvah ni kandidiral, kar pa ne pomeni, da je »odpisan! Na kateri listi bo kandidiral Veber, ne vem.

Pod takim naslovom - (Združena) Levica - pa je tako rekoč vse zapisano izraz nepoznavanja dejstev in dejanske narave odnosov, vzrokov in posledic, ki so povzročili, da na zadnjih volitvah uspešne Koalicije ZL, kakršna je bila tedaj - ni več! Ne verjamem, da gre za hoteni (čeprav v Mladini ne prvi) poizkus škodovati polovici članic Združene levice, ki ostaja zvesta povezovanju (to je ZL-DSD in 4. skupina civilnodružbenih gibanj ter posameznikov ) oziroma pomagati z glasovi separatistično nastali Levici, ki je dejansko »olastninila« skupen volilni rezultat vseh štirih.

Ne drži zapis: »Koalicija strank pod imenom Združena levica, ki je na zadnjih volitvah dosegla lep uspeh, se je pred časom preimenovala v Levico«! Resnica je drugačna: v Levico sta se združili bivša IDS in TRS, obe celo brez večinske podpore članstva lastnih strank (iz obeh je skupaj izstopilo - zaradi nedemokratičnega delovanja vodstev - več sto in članov in članic, največ iz IDS ). Še več, celo brez večinske podpore njihovih Svetov (zagotovo to velja za TRS). Levica je dejansko nastala iz polovice Koalicije ZL in ne iz tiste, »ki je na zadnjih volitvah dosegla lep uspeh«!

Prav tako ne drži, »da je del nekdanje koalicije, ki se ni več videl v novi stranki, ime Združena levica prvi registriral«. Ime Združena levica je k svojemu legalno registrirala samo Demokratična stranka dela! O tem je bila javnost že nekajkrat obveščena: da je stranka to naredila zato, da v prihodnje ne bo več sporno vprašanje, kdo je (bil) združena levica in kdo vse je zaslužen za uspeh na zadnjih volitvah, saj bi takratna Koalicija (če bi bili v njej le IDS in TRS) brez tedanje DSD in 4. skupine - »pogorela«. Ker pa je poslanska skupina takoj po volitvah zapisala: da »združene levice po volitvah zunaj parlamenta ni več«, je DSD z dopolnitvijo imena zagotovila svoj obstanek - in to z vso pravico do imena, ki je bilo skupno in bi ga na enak način lahko registrirali tudi IDS in TRS, denimo v ZL-IDS in ZL-TRS, kakor smo to storili v ZL-DSD. Jasno pa je, da tistim, ki so odšli iz Koalicije štirih (!) ime ne pripada več in so si morali izmisliti drugega. Kar zadeva zapis, »kdo se je kje videl«, pa tole: nove stranke tedaj, ko so imenu DSD dodali in registrirali še ZL, še ni bilo! Prav tako ne kakršnega koli dogovora o možni združitvi v novo skupno stranko (čemur je kasneje nasprotovala večina članstva IDS, ki je iz nje odšla), ZL-DSD in 4. skupina pa kasneje k združevanju nista bili povabljeni. DSD je predlagala pogovor o tem, a se ga »tovariši«, ki so nato ZL zapustili, niso želeli niti udeležiti. IDS in tedaj tudi TRS sta že v letu 2016 zahtevali izključitev 4. skupine, čemur je DSD ostro nasprotovala in je zato lahko v nadaljevanju pričakovala /ne/delovanja Koalicije, in izrinjenje DSD, ki se v nobenem trenutku ni pokorila diktatu, samovolji, ignoranci in »lastninjenju« rezultatov štirih s strani IDS; TRS se ji je podredil šele po prevzemu predsedništva s strani poslanke, saj je soustanovitelj in poslanec Matjaž Hanžek zaradi takšnih ravnanj IDS izstopil iz lastne stranke in poslanske skupine.

Ja, obstajala je možnost nastanka skupne stranke z imenom Združena levica, a le v zasedbi članstva vseh štirih, ki so uspele na zadnjih volitvah! Ob primerni širitvi s podobno mislečimi strankami (denimo: Solidarnost Pirati, Socialisti, in civilnodružbena gibanja - njih več sto), bi na volitvah, ki so pred nami, - lahko dobila lep rezultat!

Netočen (da ne rečem že kar natolcevanje) je tudi zapis: »Nekdanji poslanec DeSUS pa gre ponovno na volitve«. Kot rečeno, na zadnjih volitvah Žnidaršič ni kandidiral in nikoli ni izjavil, da bo na naslednjih kandidiral. Kolikor vem, tudi poslanec Janko Veber do 16. t. m. ni prestopil v DSD.

Sem naročena na Mladino, redno jo berem, večinoma z zanimanjem in zadovoljstvom! Če ne bi bilo v obravnavanem članku zadnjega zapisa: »če želite ponovno dati glas Združeni levici, obkrožite Levico«, se ne bi oglasila! Ta stavek bi bil nepristranski samo v primeru, če bi Levica dejansko nastala iz vseh štirih članic tedanje Koalicije, kar pa se predvsem zaradi sektaštva IDS ni zgodilo. Ker pa tudi oni v marsičem razmišljajo podobno kot v še vedno živeči Koaliciji Združena levica, želim, da na volitvah uspe in skuša kaj narediti, ne pa predvsem všečno govoriti!

DSD-ZL vidim v vsem njenem delovanju v preteklosti do danes kot stranko, ki ne opleta enkrat levo, drugič desno, ampak se svojega Programa in predvolilnih obljub v korist volivcev v svojem prizadevanju dosledno drži, zato jo podpiram in njeno delovanje tudi najbolje poznam. Navijanje za »Levico« vidim kot škodljivo pomoč sektaštvu znotraj levice sploh – ki je tako in tako šele na začetku svojega vplivnejšega nastopa.

Manjše stranke redko pridejo v medije, zato je netočno in zavajajoče poročanje in omalovaževanje ene izmed njih - DSD-ZL - toliko bolj neprimerno!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.