MLADINA Trgovina

Dnevi kaosa

Nemška Krščanskodemokratska unija in Socialdemokratska stranka Nemčije izgubljata stik z narodom

Mladi člani SPD v Augsburgu so proti veliki koaliciji

Mladi člani SPD v Augsburgu so proti veliki koaliciji
© Profimedia

V torek, 13. februarja, se je v tretjem nadstropju hiše Willyja Brandta zbrala dobro znana skupina na sestanku, ki je bil uradno sicer formalnost, v resnici pa je šlo za prihodnost socialdemokratov.

Zbrali so se Martin Schulz, ki je še vedno predsednik stranke, in šest njegovih namestnikov, generalni sekretar, blagajnik, premier Spodnjega Saškega Stephan Weil in Andrea Nahles, voditeljica frakcije. Zbrani so nameravali sprožiti že napovedano menjavo na vrhu stranke, saj naj bi se Schulz poslovil, njegov položaj bi prevzela Nahlesova, in sicer do naslednjega strankarskega kongresa kot začasna predsednica. S tem naj bi se razmere končno spet umirile.

Vendar ni šlo po načrtu, saj so se mu uprli z vseh strani. Pravniki v stranki so trdili, da Nahlesova pravno gledano ne more postati začasna predsednica. V hišo Willyja Brandta so se stekala elektronska sporočila besnih članov. Na družbenih omrežjih so navadni tovariši udrihali po trdovratnem strankarskem establišmentu. Tri deželne strankarske zveze so načrt zavrnile.

Takšen buren odziv v zadnjem času ni nobena redkost. Upor tistih spodaj proti tistim zgoraj, članov proti vodstvu: najprej si med seboj razdelite položaje, nato pa še izkrivljate pravila. Ste znoreli?

Zbrani na sedežu stranke niso več vedeli, kaj bi. Olaf Scholz, župan Hamburga, je kljub vsemu želel nadaljevati načrt. Ni rad v defenzivi, in če bi obupali, bi bilo to po njegovem mnenju znamenje šibkosti, namesto da bi dokazali zmožnost ukrepanja, je poudaril. Baza ne bi smela predpisovati, kako naj ravna vodstvo.

Nahlesova je bila podobnega mnenja in sporočilo dvojice je bilo: Če bomo načrt umaknili, bo to kritike spodbudilo k nadaljnjemu ukrepanju. Gre za merjenje moči med vodstvom socialdemokratov in članstvom.

A tudi v ozkem vodstvenem krogu so bila nesoglasja. Stephan Weil iz Spodnje Saške je svetoval previdnost. Celo v njegovi deželni izpostavi stranke, ki je sicer sama po sebi trdna, naj bi bilo vzdušje v bazi precej razgreto. Bolje bi bilo izbrati drugačno pot, če želijo, da bi člani sprejeli Nahlesovo kot novo predsednico stranke in da se ne bi na glasovanju še bolj zapletlo.

Trdnost velikih strank je bila tako v Nemčiji jamstvo za trdne politične razmere. A to je zdaj preteklost.

Ralf Stegner iz Schleswig-Holsteina je posvaril pred tem, da bi za vsako ceno hoteli dokazati, kdo ima glavno besedo. Ne bi smeli še okrepiti vtisa, da se mešetari za zaprtimi vrati. Podobnega mnenja je bil tudi zakladnik Dietmar Nietan. Nenadoma je bilo v ospredju vprašanje, kakšna politična kultura naj v prihodnje vlada med socialdemokrati, izvrševanje načrtov ali poslušanje drugih mnenj.

Udeleženci sestanka se niso mogli zediniti, temveč so se namesto tega odločili, da bodo preverili vzdušje v predsedstvu, ki se je sestalo kmalu zatem.

Tam so bila opozorila samo še glasnejša. Doris Ahnen, finančna ministrica iz Porenja - Pfalškega je opozorila, da mora biti zadeva s pravnega vidika brezhibna, sicer bi vrh stranke lahko doletele tožbe. Tudi Leni Breymaier, vodja iz Baden-Württemberga, in Hubertus Heil s Spodnjega Saškega sta svetovala, naj se resno upoštevajo pomisleki. Nihče ne bi želel onemogočiti Nahlesove, vseeno pa so jo mnogi opozorili, da bi lahko škodila sama sebi.

Nahlesova in Scholz sta bila vidno vznemirjena, umaknila sta se in se pogovorila na hodniku, nato sta ubrala drugo pot.

Nahlesova je predlagala, naj začasni vodja najprej postane Scholz. Predsedstvo je enotno podprlo ta predlog, malo pozneje tudi predsednik stranke. Na koncu je Nahlesova rešitev predstavila tudi novinarjem kot znamenje umiritve razmer.

V resnici je šlo za poraz. Nahlesovo je vzdušje v lastni stranki, za katero je menila, da jo dobro pozna, spet popolnoma presenetilo.

V bazi vre in brbota, in že dolgo ni več vprašanje samo velika koalicija. Sklepi članstva socialdemokratov so postali tudi zaupnica vodstvu stranke in politični kulturi v njej. Najvišji predstavniki v Berlinu bi utegnili izgubiti nadzor, stranka deluje kot iztirjena. Tako ni samo v Socialdemokratski stranki, tudi v Krščanskodemokratski uniji pojema moč avtoritete nekdaj vsemogočne kanclerke, med člani pa naraščata nejevolja in objestnost.

Vsa Nemčija niha med hrepenenjem po trdnosti in želji po preobratu. Med državljani po raziskavah javnega mnenja velika koalicija za las uživa večinsko podporo. Stalnic ni več, krha se celo staro prepričanje, da tako ali drugače vedno nastane velika koalicija.

Veliko težav se je nabralo: pri socialdemokratih se danes vsi borijo proti vsem, precej članov pa še proti Sigmarju Gabrielu, predvsem pa baza proti vodstvu. V uniji se krha kanclerkina avtoriteta. Obdobje Merklove se končuje in zdaj na dan prihajajo napake, ki so posledica modernizacije poti, za katero se je odločila Merklova.

Nemčija drsi v krizo. Nemčija, branik trdnosti v Evropi, postaja politično majava. Če bo vlada še nekaj mesecev opravljala le tekoče posle, bo država tako v Evropi kot svetu ostala brez vpliva.

Ta pojav ni omejen le na Nemčijo, saj povsod po zahodnih demokratičnih državah strankarski sistemi doživljajo pretrese. Dolgo je kazalo, da bo Nemčiji vse to zaradi blaginje in pomirljive kanclerkine moči prihranjeno. Vendar je mučni boj za sestavo vlade te upe zatrl.

V Franciji obema nekoč velikima strankama v parlamentu pripada le še slaba četrtina sedežev. V Italiji ima na prihodnjih volitvah največje možnosti Gibanje petih zvezd, torej stranka, ki pooseblja hrepenenje po spremembah in sovraštvo do obstoječega. Vodi jo nekdanji televizijski komik.

Tudi v Nemčiji stare velike stranke ne morejo več poskrbeti za stabilne politične razmere. Krščanskodemokratska unija in Socialdemokratska stranka sta z 90-odstotne podpore na začetku 70. let padli na trenutnih 49 odstotkov. Njun zaton, ki je bil doslej počasen, postopen proces, se v zadnjih mesecih odvija kot smukaška tekma.

Strankarski sistem se drobi. V nemškem parlamentu je danes sedem strank. Če ne bo več koalicij z dvema ali tremi partnerkami, bo vedno težje sestaviti trdno vlado. Kaj to pomeni, lahko vidimo v Italiji: vedno novi premieri in pogoste predčasne volitve. Od leta 1946 je v Italiji skoraj 30 premierov sestavilo 61 kabinetov, v Nemčiji pa je v istem obdobju vladalo le osem kanclerjev.

V CDU so se težave začele pozneje in vse skupaj je doslej potekalo manj radikalno. A s koncem pomirljive nadvlade Angele Merkel se tudi v Krščanskodemokratski uniji zaostruje boj za pravo smer. Vsem je jasno, da gre za prihodnost stranke. Tako bi se 7. februar 2018, dan, ko so unija in socialdemokrati sklenili koalicijsko pogodbo, lahko sprevrgel v dan cenzure in obveljal za začetek konca ljudske stranke CDU, je opozoril Carsten Linnemann, predsednik poslovnega združenja te stranke.

V skladu z ustavo stranke sodelujejo pri oblikovanju politične volje ljudstva. To je njihova naloga. A očitno ima vse manj ljudi vtis, da to nalogo tudi opravljajo.

Vsa Nemčija niha med hrepenenjem po trdnosti in želji po preobratu. Med državljani po raziskavah javnega mnenja velika koalicija za las uživa večinsko podporo.

V Socialdemokratski stranki in uniji so člani zelo negotovi. Dolgi pohod obeh strank proti politični sredini ju je oropal identitete. Nimata profila, ni vsebinskih razlik, ni sporov. Številni člani bi zdaj preprosto spet radi vedeli, za kaj se pravzaprav zavzema njihova stranka. Hrepenijo po jasnosti in brezkompromisnosti.

Vodstveni kader v Berlinu je izžet in izčrpan. Številni člani bi radi potegnili črto in začeli na novo. Napoveduje se zamenjava generacij, slovo od starejših. Težava je, da tudi tisti, ki bi morali zdaj prevzeti vajeti, morda ne utelešajo novega začetka. Andrea Nahles je resda 16 let mlajša od Merklove, vendar ima enako dolg politični staž. Ko je Merklova leta 1989 postala članica Demokratičnega preloma, je Nahlesova v domačem kraju ustanovila lokalno izpostavo socialdemokratov.

V obeh strankah prevladuje razdiralno vzdušje. Sredi februarja, na pepelnično sredo, ko je čas za mogočne politične govore, je bila Merklova v Demminu v Mecklenburgu-Predpomorjanskem. Svojim poslušalcem je ponudila rimo:

Zdaj ni čas, da bi šli skozi steno z glavo, temveč je čas, da uporabimo pamet zdravo.

Če bi bilo po kanclerkino, bi CDU nadaljevala tako kot doslej.

Vendar zdaj ni več pomembno le kanclerkino mnenje. Ko je Merklova izjavila: »Zdaj se mnogi pritožujejo, da ne zasedamo več finančnega ministrstva,« se je po prostoru razleglo šušljanje. »Da,« je odgovorila ženska za mizo, »Da, da,« so prikimali še ostali. Mali upor se je preselil še za sosednjo mizo. »Da, da,« se je zaslišalo tudi od tam. In »Da, da« je nenadoma odmevalo vsepovsod.

Trdnost velikih strank je bila tako v Nemčiji jamstvo za trdne politične razmere. Njihova povezovalna moč je Nemčijo varovala pred tem, da bi radikalno obrobje postalo premočno. A to je zdaj preteklost. Ali kot je povedala v pesmici Merklova, očitno zdaj ni izrazito obdobje zdrave pameti. 

© 2018 Der Spiegel

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.