Javno pismo

 |  Mladina 34  |  Pisma bralcev

Smešenje izmišljene “LGBT ideologije”

Spoštovana varuhinja pravic gledalcev, gospa Ilinka Todorovski, Spoštovana odgovorna urednica Informativnega programa TV Slovenija, gospa Manica Janežič Ambrožič Na najin protest glede napovednika intervjuja in oddaje gospoda Možine z gospodom Vovkom 8. avgusta 2021 na TV SLO1, ki se je v povzetku glasil: “Prosiva za uraden odziv in javno pojasnilo, kako na RTV razumete ideološko ‘uravnoteženje’ programa. Kako določate mejo med predstavitvijo različnih pogledov na ljudem pomembna družbena vprašanja in spodbujanjem diskriminacije in posmehovanja do bork in borcev za enakost marginaliziranih in družbeno nepriljubljenih skupin? Izpraševalec ni odgovoren za izjave intervjuvanca/ke, je pa odgovoren za svoj odziv nanje, mar ne?” sva prejeli vaš odgovor, katerega bistvo povzema naslednji odstavek Varuhinje: „Menim, da je urednica z opisom precepa, v katerem se znajde uredništvo, ko išče najprimernejši način za obravnavo družbenopomembnih tem, dragoceno prispevala k medijski razpravi. Menim pa tudi, da imajo uredništva na voljo vse vzvode za sprejemanje dobrih programskih odločitev, in sicer z upoštevanjem zasnove oddaj, izbiro ustreznega žanra, fokusa in konteksta obravnave ter doslednim spoštovanjem Poklicnih meril in načel novinarske etike ter Programskih standardov. Menim, da tudi posamezni programski ustvarjalci znotraj teh okvirov najdejo dovolj smernic za reševanje poklicnih in etičnih dilem. Menim, da so glede konkretne vsebine opozorila občinstva upravičena in da programska vsebina ni dosegala pričakovanih standardov. Menim tudi, da so uredniška opravičila vselej dobrodošla, pri čemer pa se z opravičilom zgolj tistim, ki jih vsebina osebno prizadene, ne bi smeli izogibati resni razpravi o napakah, zlasti ponavljajočih.”

Zahvaljujeva se za hiter odziv in za potrditev, da ne izpraševalec (gospod Možina) ne njegov gost (gospod Vovk) nista spoštovala veljavnih temeljnih pravil žanra in profesionalnega novinarstva. Tudi opravičilo je civilizacijsko dejanje in je dobrodošlo. A ni dovolj.

Vprašanje, ki se nama ob tem postavlja, je, kako sankcionirati tako ravnanje in preprečiti, da bi se ponavljalo. V svojem sicer prepričljivem odgovoru se zavzemate za spoštljiv in odprt dialog. Strinjava se z vami. Zato predlagava, da se po vsakem primeru nesprejemljivih neprofesionalnih nastopov na TV SLO organizira post-intervju, ki bi ga vodila profesionalna in s temo dobro seznanjena novinarka ali novinar, in sicer v istem visoko gledanem terminu, z zagovorniki/cami skupnosti, ki so bili tarča zavržnega javnega obravnavanja. Tokrat predlagava intervju z uveljavljeno civilnodružbeno zagovornico ali zagovornikom pravic LGBTIQA+ skupnosti, kakor tudi s katero od priznanih zagovornic in bork za pravice žensk, ki so bili in bile v tej oddaji napadene pod krinko smešenja izmišljene “LGBT ideologije” in “teorije spola” kot tudi, odvračanja od uporabe zanesljive kontracepcije. Tako bodo imele gledalke in gledalci nacionalne televizije enakovredno priložnost slišati raznolike argumente in stališča, kar pripomore h kritičnemu razumevanju razlike med osebnim mnenjem in diskriminatornim ravnanjem, predvsem pa ponuja možnost, da se javnost v Sloveniji seznani, spozna in pretehta vsa dejstva, ki mnenja potrjujejo ali jim odvzemajo verodostojnost.

S spoštovanjem.

Sonja Lokar in Jana Javornik, Ljubljana

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.