STA

 |  Politika

Italija v politični krizi

Italijanski premier Mario Draghi ponudil odstop, politične stranke zdaj iščejo rešitve

Za Draghija, ki medtem ostaja na položaju, bo odločilno glasovanje v parlamentu prihodnjo sredo, ko naj bi se pokazalo, ali njegova večstrankarska vlada še uživa zadostno podporo..

Za Draghija, ki medtem ostaja na položaju, bo odločilno glasovanje v parlamentu prihodnjo sredo, ko naj bi se pokazalo, ali njegova večstrankarska vlada še uživa zadostno podporo..
© Pietro Naj-Oleari / Flickr

Po političnem pretresu v italijanski vladi, ki je pripeljal do tega, da je premier Mario Draghi ponudil odstop, politične stranke sedaj iščejo izhod iz krize. Za Draghija, ki medtem ostaja na položaju, bo odločilno glasovanje v parlamentu prihodnjo sredo, ko naj bi se pokazalo, ali njegova večstrankarska vlada še uživa zadostno podporo.

Draghi je v četrtek ponudil odstop, potem ko koalicijska stranka Gibanje pet zvezd v senatu ni glasovala o svežnju ukrepov za pomoč pri soočanju z energetsko krizo ter za vojaško pomoč Ukrajini v višini 26 milijard evrov. S tem po Draghijevem mnenju ni bilo več zaupanja, na katerem je temeljilo sodelovanje v koaliciji.

Vendar pa je predsednik države Sergio Mattarella Draghijev odstop zavrnil in ga pozval, naj se vrne v parlament, da bi ocenil nastali položaj.

Draghija zdaj čaka glasovanje o zaupnici v parlamentu, kjer naj bi se pokazalo, ali ima njegova večstrankarska vlada po nesoglasjih z Gibanjem pet zvezd še trdno večino. Za nekdanjega prvega moža Evropske centralne banke bo odločilna prihodnja sreda, ko bo v parlamentu poročal o najnovejšem političnem dogajanju. Takrat naj bi bilo tudi jasno, kdo ga še podpira in kdo ne, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Slišati je tako pozive k nadaljevanju sodelovanja kot tudi k novim volitvam. Za nadaljevanje dela vlade so se izrekli socialdemokrati in sredinske stranke.

Opozicijska desničarska stranka Bratje Italije poziva k takojšnjim novim volitvam. Desničarska Lega okoli nekdanjega notranjega ministra Mattea Salvinija in Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, ki sta za razliko od prve zastopani v vladi, ne nasprotujeta novim volitvam oktobra, a bi lahko še naprej podpirali Draghija.

"Če stranke v naslednjih nekaj urah ne bodo pokazale odgovornosti, tvegamo, da v sredo ne bomo več imeli vlade in bomo morali razpisati predčasne parlamentarne volitve."

Luigija Di Maio,
italijanski zunanji minister

Draghi lahko računa tudi na solidarnost novoustanovljene skupine Skupaj za prihodnost okoli zunanjega ministra Luigija Di Maia. Nekdanji vodja Gibanja pet zvezd je junija zapustil stranko in s približno 60 poslanci ustanovil svojo poslansko skupino, ki trdno podpira Draghija.

Za zdaj ni jasno, kako se bo Gibanje pet zvezd, doslej najmočnejša posamezna stranka v parlamentu, pozicionirala v tej vladni krizi. Vendar pa ni mogoče izključiti, da bi lahko stranka, ki jo vodi nekdanji premier Giuseppe Conte, še naprej podpirala Draghija, če bi bil ta pripravljen popustiti in bi izpolnil njihove zahteve, še navaja APA.

Zunanji minister Di Maio je medtem Conteja obtožil izdaje. "Conte je dolgo načrtoval to krizo. Mnogi člani gibanja se ne strinjajo z njegovo potjo," je dejal v pogovoru za radijsko postajo RTL.

Di Maio je prepričan, da bi Draghijeva vlada in vladajoča koalicija morali nadaljevati delo, pri čemer pa politične razmere ocenjuje kot težavne. "Če stranke v naslednjih nekaj urah ne bodo pokazale odgovornosti, tvegamo, da v sredo ne bomo več imeli vlade in bomo morali razpisati predčasne parlamentarne volitve," je dejal.

v_CnJta5GCs

NWYwssguZOw

zPsyFJmy7Xo

hPrm8DQouBg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.