Uredništvo

 |  Politika

»Načrt o prostovoljnem zmanjšanju porabe zemeljskega plina bo velik preizkus za EU«

IZJAVA DNEVA

"Načrt evropske komisije o prostovoljnem zmanjšanju porabe zemeljskega plina v državah članicah bo velik preizkus za Evropsko unijo. Sedemindvajseterica je že tretjič v petih letih pred testom solidarnosti, ki utegne biti v primeru morebitne zimske energetske krize gospodarsko in politično večplastna. Še najbolj bi utegnila biti primerljiva s solidarnostnimi izzivi med koronakrizo, kjer pa za razliko od tokratnega ruskega vihtenja energetske gorjače zunanjega sovražnika Evropske unije ni bilo. Virus se z državami članicami ni boril za politične koncesije glede vojne v Ukrajini, za vnovično vzpostavljanje svetovne prehranske varnosti, za ceno energentov ali končanje sankcij."

(Novinar Aleš Gaube v Dnevnikovem komentarju o tem, da se z velikim zamikom Uniji vrača bumerang dolgoletne brezbrižnosti, ko so bile nizke cene ruskega plina bolj mamljive kot pa diverzifikacija energetske oskrbe in dobaviteljev)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
© Flickr

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.