STA

 |  Svet

Umrl je nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov

Zadnji sovjetski voditelj in prejemnik Nobelove nagrade za mir je bil star 91 let

ss

Mihail Gorbačov (1931 - 2022)
© Вени Марковски / WikiCommons

Po dolgi bolezni je danes umrl nekdanji sovjetski voditelj in Nobelov nagrajenec za mir Mihail Gorbačov, poroča ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na Centralno klinično bolnišnico v Moskvi. Star je bil 91 let.

Zadnji voditelj Sovjetske zveze je veljal za enega od najvplivnejših politikov 20. stoletja, ki je odigral eno glavnih vlog pri koncu hladne vojne, za kar je prejel tudi Nobelovo nagrado za mir.

Gorbačov je bil zadnji sovjetski voditelj. S položaja je odstopil 25. decembra 1991, potem ko je državo neuspešno skušal reformirati s perestrojko in glasnostjo. Sovjetska zveza je nato po 69 letih razpadla.

Maa

Mihail Gorbačov (1931 - 2022)
© Yuryi Abramochkin / Юрий Абрамочкин

V zgodovino se je sicer zapisal kot človek, ki je pomembno vplival na konec hladne vojne z Zahodom, ki je dopustil miren padec železne zavese in komunizma v vzhodnem bloku ter osamosvojitev podjarmljenih narodov v Sovjetski zvezi. A zaradi slednjega v Rusiji v nekaterih krogih tudi ni bil najbolj priljubljen.

s1RtiwEIlLM

ok3hif9VtgI

GzkATtxs4x4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.