Oštro.si

 |  Svet

Slovenija od tehnoloških korporacij ni zahtevala največ podatkov na Balkanu

Več zahtev za dostop do računov uporabnikov kot Slovenija sta od leta 2013 do leta 2020 zahtevali Severna Makedonija in Črna gora, kažejo podatki podjetij Meta, Apple, Microsoft in Google

Nizozemski ponudnik navideznega zasebnega omrežja Surfshark je objavil poročilo o številu vladnih zahtev za dostop do podatkov uporabnikov, ki so jih države med letoma 2013 in 2020 zahtevale od tehnoloških korporacij Meta, Apple, Microsoft in Google. V sporočilu za javnost so trdili, da je med balkanskimi državami v tem obdobju največ zahtev za dostop do računov uporabnikov omenjenih družb vložila Slovenija.

Avtorji poročila so analizirali javno dostopne podatke o zahtevah za dostop do podatkov o uporabnikih družbenih omrežij Facebook in Instagram, ki ju upravlja Meta Platforms, storitev Gmail in YouTube družbe Google, ter imetnikov računov pri družbah Apple in Microsoft.

V končni razvrstitvi držav so upoštevali le države, ki so imele leta 2020 vsaj milijon prebivalcev, saj njihovo prebivalstvo predstavlja manj kot en odstotek globalnega. Podatke o številu prebivalcev držav so pridobili na spletišču statističnega portala worldometers.info.

Dostop do uporabniških podatkov je Slovenija v tem obdobju največkrat zahtevala od družbe Google, in sicer za uporabnike 498 računov.

Po ugotovitvah Surfsharka je Slovenija med letoma 2013 in 2020 vložila 562 zahtev za dostop do 866 uporabniških računov.

Toda po podatkih korporacij Meta, Apple, Microsoft in Google je Slovenija od leta 2013 do 2020 vložila 561 zahtev za dostop do 865 uporabniških računov. Dostop do uporabniških podatkov je Slovenija v tem obdobju največkrat zahtevala od družbe Google, in sicer za uporabnike 498 računov.

Več o tem si lahko preberete v prispevku neprofitnega medija Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.