STA

 |  Svet

Mineva 50 let od poboja izraelskih olimpijcev v Münchnu

Sorodniki žrtev še naprej čakajo na uradno opravičilo Nemčije

Mineva 50 let od terorističnega napada palestinske skupine Črni september na olimpijskih igrah (OI) v Münchnu leta 1972, v katerem je umrlo 11 članov izraelske olimpijske ekipe. Še vedno ni povsem jasno, zakaj se je poskus reševanja talcev v celoti izjalovil, medtem ko sorodniki žrtev še naprej čakajo na uradno opravičilo Nemčije.

Osem pripadnikov Črnega septembra se je na današnji dan pred 50 leti prikradlo v olimpijsko vas in ubilo enega izraelskega športnika in enega trenerja, ki sta se jim zoperstavila. Devet drugih so vzeli za talce ter od izraelskih in zahodnonemških oblasti v zameno zanje zahtevali izpustitev 234 palestinskih in arabskih zapornikov.

Po neuspešnih pogajanjih so teroristi pristali na premestitev v Kairo, pri čemer jim je morala Zahodna Nemčija dati stroga varnostna zagotovila. Napadalci naj bi v Egipt poleteli z bližnjega vojaškega letališča, kjer so oblasti izvedle neuspešno akcijo reševanja talcev.

Med kaotičnim streljanjem je ugrabitelje zajela panika in talce so pobili. V napadu je skupno umrlo 17 ljudi, od tega šest izraelskih trenerjev, pet športnikov, pet storilcev in en policist. Trije preživeli storilci so bili aretirani, vendar jih je zahodnonemška vlada naslednji mesec po ugrabitvi letala Lufthanse v izmenjavi talcev izpustila.

Izraelska vlada je po napadu sprožila operacijo Božja jeza, s katero je izraelsko obveščevalno službo Mosad pooblastila, da izsledi in ubije vpletene v münchenski poboj. Prav tako je bombardirala deset baz Palestinske osvobodilne organizacije v Libanonu in Siriji ter ubila okoli 200 palestinskih borcev in 11 civilistov.

Družine nekaterih žrtev so od Mednarodnega olimpijskega komiteja večkrat zahtevale, da športnikom postavi trajno spominsko obeležje, kar pa je ta zavrnil. Spomin na žrtve je počastil šele tik pred OI leta 2016, na zadnjih OI lani pa so spomin na žrtve končno obeležili tudi z minuto molka.

Berlin je šele pred nekaj dnevi dosegel dogovor s svojci žrtev glede finančne odškodnine, ki naj bi znašala 28 milijonov evrov. Nemški kancler Olaf Scholz pa je šele v petek izpostavil, da odgovornost za slab odziv na napad nosi tudi Nemčija.

Današnje slovesnosti v bližini Münchna se bo poleg okoli 70 sorodnikov žrtev udeležil tudi izraelski predsednik Izak Hercog, ki je obisk Nemčije začel že v nedeljo.

BGTFn25clr4

Dz8MwIAjNf4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.