STA

 |  Svet

Iran se Evropi ponuja kot dobavitelj energije

Iran se je v času vojne v Ukrajini in ob bojazni, da bi pozimi v Evropi lahko prišlo do pomanjkanja plina, stari celini ponudil kot dobavitelj energije

Iran se je v času vojne v Ukrajini in ob bojazni, da bi pozimi v Evropi lahko prišlo do pomanjkanja plina, stari celini ponudil kot dobavitelj energije. Pred tem v Teheranu sicer zahtevajo oživitev mednarodnega jedrskega sporazuma iz leta 2015 in umik vseh ameriških gospodarskih sankcij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Kot je znano, imamo potrebne zaloge plina ter tudi potencial, tako da lahko pokrijemo potrebe v Evropi," je danes po poročanju iranske tiskovne agencije Fars dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani. Dodal je, da je treba pred tem oživiti mednarodni jedrski sporazum in ukiniti vse gospodarske sankcije, ki so jih proti Iranu uvedle ZDA.

"Kot je znano, imamo potrebne zaloge plina ter tudi potencial, tako da lahko pokrijemo potrebe v Evropi."

Naser Kanani,
tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva

Iran se s šestimi sopodpisnicami jedrskega sporazuma - Kitajsko, Nemčijo, Francijo, Veliko Britanijo, Rusijo in ZDA - pogaja o oživitvi sporazuma iz leta 2015, ki zagotavlja civilno naravo iranskega jedrskega programa v zameno za postopno odpravo sankcij proti tej državi. Za zdaj niso dosegli dogovora, a Kanani je izrazil prepričanje, da ga bodo kmalu.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva je na današnji novinarski konferenci kot pogoj za oživitev sporazuma omenil končanje preiskave Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) o njegovih jedrskih dejavnostih, na svoji spletni strani poroča tiskovna agencija Reuters. "Končanje preiskave je del jamstev, ki jih želimo za trajen jedrski sporazum," je še pojasnil Kanani.

Iran ima druge največje zaloge plina na svetu in bi bil po poročanju dpa primeren dobavitelj za Evropo, a poznavalci opozarjajo, da je zaradi velikega povpraševanja po tem energentu doma malo možnosti za izvoz. Tudi Kanani je priznal, da je imel Iran zaradi ameriških sankcij v zadnjih letih težave pri pridobivanju plina, a so jih po njegovih besedah že odpravili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.