STA

 |  Svet

12 milijonov evrov za državni pogreb

Sodeč po zadnji anketi javnega mnenja več kot polovica japonskih volivcev nasprotuje takšni porabi javnega denarja

Nekdanjega japonskega premierja Shinza Abeja je julija na predvolilnem shodu v mestu Nara ustrelil nekdanji pripadnik japonske mornarice.

Nekdanjega japonskega premierja Shinza Abeja je julija na predvolilnem shodu v mestu Nara ustrelil nekdanji pripadnik japonske mornarice.
© Dominique A. Pineiro / Flickr

Japonska bo za državni pogreb umorjenega nekdanjega premierja Shinza Abeja namenila 1,7 milijarde jenov (12 milijonov evrov), je danes sporočila vlada v Tokiu. Sodeč po zadnji anketi javnega mnenja sicer več kot polovica volivcev nasprotuje takšni porabi javnega denarja, zaradi česar je tudi padla priljubljenost aktualnega premierja Fumia Kishide.

Po mnenju Kishide, ki je član Liberalno-demokratske stranke, kateri je pripadal tudi Abe, je državni pogreb primeren poklon Abeju za njegove dosežke v notranji in mednarodni politiki.

Po navedbah lokalnih medijev je Kishida sicer sprva napovedal, da bo pogreb stal 249 milijonov jenov ali nekaj manj kot 1,8 milijona evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

67-letnega Abeja je julija na predvolilnem shodu v mestu Nara ustrelil nekdanji pripadnik japonske mornarice in je nekaj ur kasneje umrl v bolnišnici. Abe je bil premier z najdaljšim stažem v državi.

Po današnjih navedbah vladnega tiskovnega predstavnika Hirozakuja Matsuna se bodo pogreba v Tokiu 27. septembra predvidoma udeležili delegati iz več kot 190 držav in regij.

Pogreb bo potekal v dvorani Nippon Budokan, ki je tudi gostila zadnji državni pogreb za preminulega japonskega premierja leta 1967. Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, so državni pogrebi za politike na Japonskem redki.

To se odraža tudi v več anketah javnega mnenja. Zadnja takšna anketa, ki jo je v ponedeljek objavil časnik Yomiuri Shimbun, kaže na zgolj 38-odstotno podporo državnemu pogrebu za Abeja, 56 odstotkov vprašanih pa mu nasprotuje.

Svojci in ožji prijatelji so se od Abeja poslovili na zasebni pogrebni slovesnosti 12. julija, nekaj dni po njegovi smrti.

Abejev morilec Tetsuya Yamagami, ki je v policijskem pridržanju, je dejal, da je nekdanjega premierja ustrelil zaradi njegovih domnevnih povezav s sporno versko sekto Cerkev za združitev. Tej je namreč napadalčeva mama donirala večje vsote denarja, zaradi česar se je družina znašla v finančnih težavah.

V luči kritik javnosti zaradi povezav vladajoče stranke s Cerkvijo za združitev je Kishida minuli mesec opravil več menjav znotraj vlade. Med drugim je tako Abejevega brata Nobua Kishija na položaju obrambnega ministra zamenjal nekdanji obrambni minister Yasukazu Hamada.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.