Gledalci želimo pojasnilo, zakaj so v oddaji dajali videz, da žrtev in storilcev skoraj ni

Si ustvarjalci Tarče komično prisvajajo pospešek v preiskavi v zadevi Smodej?

Novinarka Nataša Markovič in Dušan Smodej v intervjuju za oddajo Tarča na TV Slovenija

Novinarka Nataša Markovič in Dušan Smodej v intervjuju za oddajo Tarča na TV Slovenija
© RTVSLO

Se ustvarjalci oddaje Tarča res upravičeno ali že kar komično neupravičeno hvalijo, da so z oddajo o aferi Smodej pospešili policijsko preiskavo v tej zadevi?

Sami očitno mislijo, da so jo, res pa imamo dobre razloge za dvom. Zakaj? Na svojem Facebooku so zapisali, da so uspeli v obojem: nenadoma se je menda policija zganila, saj je na tiskovki obelodanila število osumljenih in žrtev, menda pa so po oddaji poklicali še Dušana Smodeja: »Po Tarči, pospešek v preiskavi! Danes policija našteva osumljene in žrtve, poklicali so tudi Smodeja. #premikamo«

Policija je 13. septembra letos, torej na dan opisane objave, na tiskovni konferenci povedala, da je doslej opravila več kot 64 razgovorov, zaznali pa so deset kaznivih dejanj, osem žrtev in identificirali najmanj tri osumljence. Ker sem podrobno analiziral stališče novinarke Nataše Markovič, ki je pogovor s Smodejem v Tarči vodila, se velja spomniti, kaj natančno je ta zapisala takoj po oddaji: »Če ni konkretne prijave, žrtve, trdnega dokaza, preiskovalci ne morejo kar ljudi zasliševati… Strokovnjaki za spolno nasilje? … Če bi jih povabili, bi prejudicirali, da je Smodej brez ene obtožbe spolni predator?… Si želimo živeti v taki državi, kjer brez dokazov nekomu rečemo osumljenec?«

Novinarka je v svojih kasnejših pojasnilih, ko se je morala braniti pred očitki, da je bilo v oddaji več profesionalnih kiksov in se je na koncu ustvaril (nehoten) vtis naklonjenosti Smodeju, zelo jasno nakazala, da v tem primeru tako rekoč ni konkretnih prijav, da ni dokazov, da ni žrtev. Je to storila na podlagi premalo poizvedb na policiji in ustvarjalci Tarče čisto resno mislijo, da so peti dan po predvajanju tam kar čez noč uspeli najti tri osumljence in osem žrtev, vse zaradi njih? Ne, bolj je verjetno, da so osumljence in žrtve že imeli v trenutku predvajanja, sami pa pravijo, da so preiskavo sprožili 26. avgusta. Res je sicer, da vsi zbrani primeri niso povezani s kaznivim dejanjem spolnega nasilja; takšna naj bi bila, sodeč po informaciji Dnevnika, le dva od teh.

Ali so zaradi oddaje res zaslišali Smodeja, kar se je zgodilo po 8. septembru, ko je bila oddaja predvajana, nam bi morali potrditi na policisti. Zaenkrat pa samohvala novinarjev Tarče odpira resno zadrego: če bi po nekem čudežu držalo, da je policija prišla do toliko žrtev in osumljencev zaradi njih, bi nam to pogumno trditev morali dokazati.

Če pa je policija začela preiskavo najkasneje 25. avgusta, kar pravijo sami, pa si gledalci RTV Slovenija zaslužimo skromno pojasnilo, zakaj so v oddaji in po njej dajali videz, da žrtev in storilcev skoraj ni?

**Avtorjev komentar je bil najprej objavljen na spletnem blogu IN MEDIA RES**

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.