Uredništvo

 |  Politika

»Prepad med revnimi in bogatimi tudi v Sloveniji postaja vse globlji«

IZJAVA DNEVA

"Bolj kot kadar koli je tudi v Sloveniji jasno, da prepad med revnimi in bogatimi postaja vse globlji, modeli, ki so sistemsko vzdrževali solidarnost in enakost v izhodiščih, pa so vse bolj ogroženi."

"Glede zdravstvenega sistema država prihaja v kritično fazo 'plazeče se privatizacije'. Zdi se, da je podpis sporazuma med vlado in Fidesom o ločenem plačilnem stebru za zdravstvo dvojno prelomen. Prvič se kaže kot koordiniran napad zdravniškega sindikalnega ceha (najboljša obramba je napad), ki ustvarja hrup, medtem pa javno-zasebne zavarovalnice lahko kritično onesposobijo javno-državno zdravstvo. Drugič pa gre ob zasebniškem razbitju javnega zdravstvenega sistema tudi za demontažo družbene pogodbe, kar za Slovenijo utegne imeti skrajno pogubne posledice."

(Novinar Janez Markeš o tem, da modeli, ki so sistemsko vzdrževali solidarnost in enakost v izhodiščih, pa so vse bolj ogroženi; via Delova Sobotna priloga)

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in namestnik vodje pogajalske skupine sindikata zdravnikov Fides Gregor Zemljič sta podpisala sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti. Sporazum predvideva oblikovanje ločenega plačnega zdravstvenega stebra v okviru plačnega sistema javnega sektorja.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in namestnik vodje pogajalske skupine sindikata zdravnikov Fides Gregor Zemljič sta podpisala sporazum, ki predvideva oblikovanje ločenega plačnega zdravstvenega stebra v okviru plačnega sistema javnega sektorja.
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.