STA

 |  Svet

Ruski vohun / »Menimo, da pod krinko dela za ruske oblasti«

Norveška protiobveščevalna služba (PST) je prijela moškega, osumljenega, da je ruski vohun

Norveška protiobveščevalna služba (PST) je v torek sporočila, da je prijela moškega, osumljenega, da je ruski vohun. Moški, ki naj bi se izdajal za brazilskega akademika, je na univerzi v Tromsu na severu Norveške delal na področju norveške arktične politike in hibridnih groženj. Sodišče mu je odredilo štiritedenski pripor.

Norveške oblasti sumijo, da je moški, ki so ga prijeli v ponedeljek zjutraj na poti na delovno mesto, pravzaprav Rus, ki dela za rusko tajno službo in je na Norveško prišel s ponarejenimi dokumenti, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Menimo, da pod krinko dela za ruske oblasti," je za televizijo TV2 povedala namestnica direktorja PST Hedvig Moe.

Po navedbah norveške radijske postaje NRK je moški, star med 30 in 40 let, na univerzo v Tromsu prišel jeseni 2021 kot raziskovalec. Med drugim naj bi bil del tamkajšnje raziskovalne skupine, ki preučuje hibridno vojskovanje.

Veleposlaništvo Moskve v Oslu je za lokalne medije povedalo, da identitete moškega ne pozna. Glede na poročanje lokalnih medijev je osumljenec sam obtožbe zanikal, poroča britanski BBC.

Zadnja afera sledi vrsti aretacij ruskih državljanov, obtoženih vohunjenja. Med drugim so upravljali brezpilotne letalnike nad norveškim ozemljem in nezakonito fotografirali nekatera območja.

CwmJDer26e0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.