STA

 |  Politika

EU / Ukrepi v podporo ženskam, protestom in zavrnitvi smrtne kazni

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pričakuje, da bodo zunanji ministri članic unije danes sprejeli dodatne sankcije proti Iranu zaradi zatiranja protestov in pošiljanja dronov Rusiji

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell
© Evropski parlament / Wikimedia Commons

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pričakuje, da bodo zunanji ministri članic unije danes sprejeli dodatne sankcije proti Iranu zaradi zatiranja protestov in pošiljanja dronov Rusiji. Glede potrditve novega paketa sankcij proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini pa se morajo članice še uskladiti, je povedal.

"Danes bomo potrdili paket zelo ostrih sankcij proti Iranu," je ob prihodu na današnje zasedanje povedal Borrell. Predvidoma bodo sprejeli tako sankcije zaradi nasilnega zatiranja protestov po smrti Kurdinje Mahse Amini, kot tudi zaradi zagotavljanja dronov Rusiji, je pojasnil.

O tem je v petek govoril z iranskim zunanjim ministrom Huseinom Amirjem Abdolahjanom. Borrell je v pogovoru obsodil tudi usmrtitve v povezavi s protesti.

"Iran mora razumeti, da bomo sprejeli ukrepe, kakršne bomo lahko, da bi podprli iranske ženske, mirne protestnike in zavrnili smrtne kazni," je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

EU je že uvedla sankcije proti Iranu zaradi zatiranja protestov, pa tudi zaradi pošiljanja dronov Rusiji, ki jih ta uporablja v agresiji na Ukrajino.

Iranski zunanji minister je sicer po Borrellovih besedah v njunem petkovem pogovoru zatrdil, da po začetku vojne Teheran Rusiji ni pošiljal dronov in da ne namerava poslati raket.

"Iran mora razumeti, da bomo sprejeli ukrepe, kakršne bomo lahko, da bi podprli iranske ženske, mirne protestnike in zavrnili smrtne kazni."

Josep Borrell,
visoki zunanjepolitični predstavnik EU

Prepoved izvoza dronov v Rusijo in tretje države, kot je Iran, je sicer vključena tudi v predlog devetega svežnja sankcij proti Moskvi zaradi njene agresije na Ukrajino. Poleg tega bi v skladu s predlogom na seznam sankcioniranih vključili skoraj 200 posameznikov in pravnih oseb.

"Mislil sem, da bomo danes zjutraj lahko rekli, da je zelena luč, a je še ni," je glede novih sankcij proti Rusiji ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov povedal Borrell. "Upam, da se bomo dogovorili do konca dneva ali v torek, vendar ne bo lahko, ker so različni pogledi," je dodal.

Vojna v Ukrajini je tudi ena od glavnih tem srečanja zunanjih ministrov EU, med katerimi je slovenska ministrica Tanja Fajon, s kolegi iz petih držav vzhodnega partnerstva, ki poteka dopoldne. Srečanja se udeležujejo zunanji ministri Armenije, Azerbajdžana, Gruzije, Moldavije in Ukrajine. Del vzhodnega partnerstva je tudi Belorusija, a beloruskega zunanjega ministra ni za zasedanju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.