Oštro.si

 |  Politika

Madžarska kupila nepremičnine v Lendavi brez vednosti Slovenije

Madžarsko zunanje ministrstvo je v Lendavi kupilo nepremičnine, ki jih brezplačno uporablja tamkajšnja krovna manjšinska organizacija. Toda slovensko zunanje ministrstvo je za nakup in predvidene konzularne dejavnosti v objektu izvedelo od Oštra. Madžarskega veleposlanika v Sloveniji je poklicalo na pogovor.

Madžarski premier Viktor Orban

Madžarski premier Viktor Orban
© Annika Haas / Flickr

Madžarsko ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino je leta 2019 na Glavni ulici 7 v Lendavi za 750 tisoč evrov kupilo več kot sto let staro meščansko hišo, nekdanjo žitnico in majhno skladišče.

Spomeniško zaščiteni stavbi so prenovili in lansko poletje v brezplačno uporabo predali krovni manjšinski organizaciji, Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti (PMSNS). Skupaj s sedežem skupnosti se je v prenovljeno stavbo preselil tudi poslanec madžarske narodne skupnosti in nekdanji predsednik PMSNS Ferenc Horváth.

Po zakonu o ugotavljanju vzajemnosti lahko tuja država pridobi lastninsko pravico na slovenski nepremičnini, če predloži potrdilo o ugotovitvi vzajemnosti, ki ga izda slovensko zunanje ministrstvo. Toda madžarsko zunanje ministrstvo potrdila ni pridobilo, slovensko sodišče pa ga je kljub temu vpisalo kot lastnika nepremičnin.

Slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je za madžarski nakup v Lendavi izvedelo 11. januarja – ko je prejelo novinarska vprašanja Oštra. Madžarsko so zaprosili za dodatna pojasnila in madžarskega veleposlanika v Ljubljani poklicali na pogovor.

Tudi državni zbor, ki plačuje najemnino za poslansko vprašanje, do prejema vprašanj Oštra ni vedel, da je lastnica prostorov Madžarska in ne manjšinska organizacija, s katero je sklenil najemno pogodbo.

Kaj, konkretno, zahteva zakon, kako so se na nepridobljeno potrdilo o ugotovljeni vzajemnosti odzvali na slovenskem zunanjem ministrstvu, sodišču, PMSNS, na madžarskem veleposlaništvu in v državnem zboru, preberite v prispevku neprofitnega medija Oštro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.