STA

 |  Svet

Biden / »Narod se lahko pozdravi le z resnico«

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek v Beli hiši gostil projekcijo dokumentarnega filma Till, ki prikazuje zgodbo o linčanju temnopoltega Emmetta Tilla leta 1955

Ameriški predsednik Joe Biden

Ameriški predsednik Joe Biden
© Gage Skidmore / Wikimedia Commons

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek v Beli hiši gostil projekcijo dokumentarnega filma Till, ki prikazuje zgodbo o linčanju temnopoltega Emmetta Tilla leta 1955, ki so ga na ameriškem jugu ubili po tem, ko ga je belopolta ženska obtožila, da jo je 14-letnik nadlegoval.

Till je avgusta 1955 iz Chicaga odpotoval na obisk k sorodnikom v Mississippi. V trgovini z živili v kraju Money naj bi jo nadlegoval. Njegov bratranec, ki je bil ob njem, je dejal, da ji je požvižgal, kar je bil za takratne čase na ameriškem jugu hud prestopek.

Njen mož in njegov polbrat sta nato Tilla pretepla in mučila, ustrelila ter truplo vrgla v reko. Po odkritju trupla so ju obtožili umora, vendar pa ju je bela porota oprostila krivde, ki sta jo kasneje brez posledic javno priznala.

"Zgodovina je pomembna," je v četrtek dejal Biden v kratkem nagovoru pred filmom, ki so si ga ogledali tudi člani družine ubitega. Biden je poudaril, da se lahko narod pozdravi le z resnico. "Sovraštvo ne izgine, ustavi pa ga lahko le obsodba vse države. Samo mi ga lahko ustavimo," je dejal Biden.

Med člani Tillove družine je bil tudi bratranec, ki je na zveznem sodišču vložil tožbo, s katero od okrožnega šerifa v Mississippiju zahteva izvršitev naloga za aretacijo danes 90-letni belki, ki je kriva za Tillovo smrt leta 1955.

"Sovraštvo ne izgine, ustavi pa ga lahko le obsodba vse države. Samo mi ga lahko ustavimo."

Joe Biden,
ameriški predsednik

Med povabljenimi so bili tudi študenti, borci za državljanske pravice, zgodovinarji in družine žrtev nasilja iz sovraštva.

Mučenje in linčanje Tilla v Misisipiju je spodbudilo gibanje za državljanske pravice, potem ko je njegova mati vztrajala pri pogrebu z odprto krsto v Chicagu, da bi svetu pokazala sinovo iznakaženo telo. Fotografije je objavila revija Jet.

Junija lani je skupina, ki je opravljala raziskavo na sodišču v okrožju Leflore v Mississippiju našla nevročen nalog za aretacijo Carolyn Bryant iz leta 1955, ki pa ni bil nikoli izvršen.

Ministrstvo za pravosodje ZDA je decembra 2021 objavilo, da je končalo zadnjo preiskavo linčanja Tilla, a ni nikogar obtožilo. Člani Tillove družine so v četrtek v Washingtonu povedali, da bodo ministrstvo pozvali, naj ponovno uvede preiskavo njegove smrti.

Biden je marca lani podpisal zakon o razglasitvi linčanja za zvezni zločin iz sovraštva, ki nosi ime po Tillu. Kongres je prve pobude za tak zakon dobil že pred 120 leti.

Nekaj ur pred projekcijo je Biden podpisal izvršni ukaz, ki od zveznih agencij zahteva, da opravijo letne preglede, katerih cilj je povečati dostop manjšinskih skupnosti do zveznih programov, storitev in dejavnosti. Biden je lani v Beli hiši organiziral tudi vrh o nasilju, ki ga spodbuja sovraštvo.

oUxskZJpb_A

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.