Uredništvo

 |  Svet

Ali bi bilo prav, da namesto dobav tankov in topovskega streliva Ukrajini vrnemo jedrsko orožje?

IZJAVA DNEVA

"Z več strani se zgražajo, da je bilo vojne dovolj in da je treba Ukrajino z ukinitvijo vojaške pomoči prisiliti v mirovna pogajanja z Rusko federacijo. Kot znak dobre volje je treba od nje zahtevati vsaj prepustitev Krima Rusiji. Enkrat je že uspelo. Letos praznujemo tudi trideseto obletnico vrhunca pogajanj o jedrski razorožitvi Ukrajine iz leta 1993. To leto je Ukrajina privolila v preselitev prvih dveh regimentov jedrskih konic iz izstrelišč v Ukrajini v ruska skladišča."

"Ob razpravah, ali je prav, da Evropa in Združene države Amerike na fronto dovažajo konvencionalno orožje in vojaško opremo, bi se bilo dobro vprašati tudi, ali bi bilo prav, da namesto dobav tankov in topovskega streliva državi vrnemo jedrsko orožje, ki ji je bilo pred 30 leti odvzeto z mednarodnim memorandumom. To bi zagotovo pripomoglo k hitrejši vzpostavitvi miru z Rusko federacijo, ki se jedrskemu orožju nikoli ni odpovedala."

(Novinar Ervin Hladnik Milharčič v Dnevnikovi kolumni o prvi obletnici ruskega napada na Ukrajino)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.