STA

 |  Svet

Rusija ob obletnici napada na Ukrajino / »Zmaga bo dosežena«

Nekdanji ruski predsednik ter premier in trenutni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitri Medvedjev je zatrdil, da bo Rusija v vojni zmagala

Podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitri Medvedjev

Podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitri Medvedjev
© Wikimedia Commons

Nekdanji ruski predsednik ter premier in trenutni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitri Medvedjev je danes, na prvo obletnico ruskega napada na Ukrajino, zatrdil, da bo Rusija v vojni zmagala. Kot je dejal, mora ruska vojska meje groženj Rusiji odriniti čim dlje, četudi do meja Poljske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zmaga bo dosežena," je Medvedjev zapisal na družbenem omrežju Telegram. "Zato je tako pomembno, da dosežemo vse cilje posebne vojaške operacije. Odriniti meje groženj naši državi čim dlje, tudi če je to do meja Poljske," je dodal nekdanji ruski predsednik in premier.

Mineva leto dni, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal napad na Ukrajino. Pričakovanje Rusije, da bo "posebna vojaška operacija", kot vojno v Ukrajini imenuje Kremelj, trajala le nekaj dni, se po silovitem ukrajinskem odporu ni uresničilo.

"Zato je tako pomembno, da dosežemo vse cilje posebne vojaške operacije. Odriniti meje groženj naši državi čim dlje, tudi če je to do meja Poljske."

Dmitri Medvedjev,
podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost

Vojna, ki ji ni videti konca, je zahtevala grozovit davek in ima posledice globalnih razsežnosti. Sprožila je največjo begunsko krizo po drugi svetovni vojni v Evropi, zaradi velike odvisnosti od ruskih energentov pa se zlasti stara celina sooča tudi z energetsko krizo, ki je sprožila vsesplošno draginjo. Vojna je ogrozila tudi globalno prehransko varnost.

Ob obletnici bosta danes med drugim potekala zasedanje Varnostnega sveta ZN na ministrski ravni in virtualno srečanje voditeljev skupine G7.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.