STA

 |  Svet

Izraelci in Palestinci / Zaveza za zmanjšanje nasilja

Izraelska in palestinska stran sta na pogovorih zavezali k takojšnjemu ukrepanju za zmanjšanje nasilja, ki se je v letošnjem letu znova razplamtelo

Protest v podporo Palestini na Trgu republike v Ljubljani

Protest v podporo Palestini na Trgu republike v Ljubljani
© Gašper Lešnik

Izraelska in palestinska stran sta se v nedeljo na pogovorih v Jordaniji zavezali k takojšnjemu ukrepanju za zmanjšanje nasilja, ki se je v letošnjem letu znova razplamtelo. Na isti dan sta bila na Zahodnem bregu ubita dva Izraelca, nakar je v eni izmed vasi, kjer so izraelski naseljenci v znak maščevanje zažigali hiše, umrl Palestinec.

Nedeljski vrh v mestu Akaba ob Rdečem morju je potekal po porastu nasilja z več smrtnimi žrtvami, ki je sprožalo skrbi pred širšim konfliktom. Na njem so se sestali visoki predstavniki varnostnih organov obeh strani. Poleg predstavnikov Egipta in Jordanije je na srečanju sodeloval tudi svetovalec ameriškega predsednika za Bližnji vzhod Brett McGurk.

Glede na izjavo po srečanju sta se strani zavezali izpolnjevanju vseh predhodnih dogovorov in prizadevanjem za "pravičen in trajen mir". "Ponovno sta potrdili nujno zavezanost umiritvi razmer na terenu in preprečevanju nadaljnjega nasilja," so zapisali.

Izrael glede na izjavo štiri mesece ne bo razpravljal o novih naselbinah na zasedenih ozemljih, v zameno pa naj Palestinci ne bi ukrepali proti Izraelu v okviru Združenih narodov. Vsi udeleženi so se tudi strinjali, da se bodo znova sestali naslednji mesec v Šarm el Šejku v Egiptu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je v odzivu že pozdravil zaveze obeh strani, a dodal, da je v prihodnjih mesecih potrebnega še več dela, da bi "zgradili stabilno in uspešno prihodnost tako za Izraelce kot Palestince", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nedeljski vrh v mestu Akaba ob Rdečem morju je potekal po porastu nasilja z več smrtnimi žrtvami, ki je sprožalo skrbi pred širšim konfliktom. Na njem so se sestali visoki predstavniki varnostnih organov obeh strani. Poleg predstavnikov Egipta in Jordanije je na srečanju sodeloval tudi svetovalec ameriškega predsednika za Bližnji vzhod Brett McGurk.

A izraelski finančni minister Bezalel Smotrič, ki v okviru vladajoče koalicije Benjamina Netanjahuja vodi skrajno desno skupino, je že napovedal, da ne bodo "niti za dan zamrznili gradnje in razvoja v naselbinah". Izraelske obrambne sile pa bodo po njegovih besedah še naprej brez omejitev "delovale proti terorizmu".

Palestinsko oboroženo gibanje Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je obsodilo palestinske oblasti, ker so se udeležile pogovorov, ki so jih označili za "ničvredne".

Nasilje je sicer zaznamovalo tudi nedeljo. V času pogovorov je palestinski strelec na zasedenem Zahodnem bregu ubil dva Izraelca. Izraelska vojska je okrepila svoje enote na območju. Potrdila je, da je bil eden od ubitih v vasi Huvara blizu Nablusa vojak. Izraelska vlada je prepričana, da je šlo za "palestinski teroristični napad".

Nekaj ur kasneje je velika skupina izraelskih naseljencev vstopila v Huvaro in tam metala kamne ter zažigala drevesa in avtomobile. Glede na navedbe palestinske strani je bilo požganih najmanj 15 hiš in številna vozila. Več družin naj bi evakuirali z domov. Zdravstvena služba palestinskega Rdečega polmeseca poroča o več sto ranjenih.

V še eni vasi, v katero so prav tako vstopili izraelski naseljenci in vojaki, je medtem po navedbah palestinskega ministrstva za zdravje umrl Palestinec, na katerega so streljali.

Francija in Nemčija: "Nasilje nad palestinskimi civilisti je nesprejemljivo"

Na nedeljsko nasilje so se danes kritično odzvali v Parizu in Berlinu, pri čemer so tako v Franciji kot v Nemčiji obsodili napade obeh strani na okupiranem Zahodnem bregu, posvarili pred eskalacijo napetih razmer in sporočili, da je "nasilje nad palestinskimi civilisti nesprejemljivo".

"Nujnoje, da se spoštujejo dogovori o deeskalaciji razmer in da si zdaj vsi prizadevajo preprečiti, da bi se že tako zelo napete razmere še zaostrile."

Nemško zunanje ministrstvo

Na zunanjem ministrstvu v Berlinu so dodali, da je "nujno, da se spoštujejo dogovori o deeskalaciji razmer in da si zdaj vsi prizadevajo preprečiti, da bi se že tako zelo napete razmere še zaostrile," ob tem pa so pozdravili tudi pogovore v Jordaniji.

49MLe7X8b0M

hyYPWlp5kE8

tLRdi7EW1wg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.