STA

 |  Svet

Protest / Sporna volilna zakonodaja

Več deset tisoč Mehičanov je protestiralo proti novi volilni zakonodaji, ki predvideva zmanjšanje proračuna in števila zaposlenih pri državnem volilnem inštitutu

Več deset tisoč Mehičanov je v nedeljo protestiralo proti novi volilni zakonodaji, ki predvideva zmanjšanje proračuna in števila zaposlenih pri državnem volilnem inštitutu. Opozarjajo, da zakon predstavlja napad na demokracijo. Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador pa je prepričan, da bodo reforme izboljšale volilni sistem v državi.

Protesti so potekali v več mestih po državi, največji je bil v Ciudad de Mexicu. Tam se je po navedbah lokalnih oblasti zbralo 90.000 ljudi, medtem ko organizatorji njihovo število ocenjujejo na 500.000, poroča britanski BBC.

Mehiški senat je v sredo z 72 glasovi za in 50 proti potrdil zakon, ki predvideva zmanjšanje proračuna in števila zaposlenih pri nacionalnem volilnem inštitutu (INE), ki skrbi za organizacijo volitev na zvezni ravni. Zakon bo stopil v veljavo, ko ga potrdi tudi predsednik države Obrador.

Po navedbah lokalnih oblasti se je zbralo 90.000 ljudi, medtem ko organizatorji njihovo število ocenjujejo na 500.000.

Po navedbah INE bi nova zakonodaja zmanjšala število zaposlenih za kar 85 odstotkov in odpravila 300 okrožnih odborov, ki so ključni pri organizaciji volitev. Po besedah mehiškega predsednika pa bi davkoplačevalci z reformami prihranili okoli 150 milijonov dolarjev na leto.

Obrador je že od prevzema predsedniškega mandata kritičen do INE. Volilni organ med drugim obtožuje goljufanja in zatiskanja oči pred "polnjenjem volilnih skrinjic, ponarejanjem volilnih dokumentov in kupovanjem glasov", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trdi, da bo reforma izboljšala volilni sistem, in zatrjuje, da proteste organizira skupina skorumpiranih ljudi, ki si želijo prevzeti oblast. Mnogi v državi pa zakon opisujejo kot napad na demokracijo v luči predsedniških volitev, ki bodo potekale prihodnje leto, in vrhovno sodišče pozivajo, naj ga razveljavi.

HThjQ_ADcGo

axgWgbSx68U

xpbTqvtaD8Q

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.