STA

 |  Politika

»Demokracija je povedala svoje«

Finska premierka bo po porazu odstopila kot predsednica stranke

Finska premierka Sanna Marin

Finska premierka Sanna Marin
© Flickr

Finska premierka Sanna Marin je danes napovedala, da bo septembra odstopila s položaja predsednice socialdemokratske stranke (SDP), potem ko je ta na nedavnih parlamentarnih volitvah doživela poraz. Stranka se je namreč uvrstila na tretje mesto in s tem izgubila položaj najmočnejše parlamentarne stranke na Finskem.

"Prišla sem do zaključka, da si na prihodnjem kongresu stranke septembra ne bom prizadevala za nadaljevanje vodenja SDP," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala na novinarski konferenci v Helsinkih.

Socialdemokrati so 2. aprila na parlamentarnih volitvah izgubili položaj najmočnejše parlamentarne stranke, novo vlado pa bo sedaj sestavljal nekdanji finančni minister Orpo, sicer vodja desnosredinske Stranke nacionalne koalicije (NCP).

"Prišla sem do zaključka, da si na prihodnjem kongresu stranke septembra ne bom prizadevala za nadaljevanje vodenja SDP."

Sanna Marin,
finska premierka

Premierka Marin je kmalu po volitvah priznala poraz. Stranki NCP in desničarski stranki Finci je čestitala za rezultat, NCP pa tudi za zmago. "Demokracija je povedala svoje," je takrat še dodala.

Na Finskem največja stranka v parlamentu tradicionalno dobi prvo priložnost za sestavo vlade in od devetdesetih let prejšnjega stoletja je ta stranka vedno zahtevala položaj predsednika vlade.

kVi3MG4ETn4

VQabDAjPkMw

H0WssXW6Mbw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.