STA

 |  Politika

»Nobena delavska pravica podarjena in večna«

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v poslanici ob prvem maju poudarila pomen boja za delavske pravice in za dostojno delo

6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  DružbaUrška Klakočar Zupančič je zoper Romana Vodeba in TV3 podala prijaviLuka VolkŽaljivi seksizemPredsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič
© Matija Sušnik DZ

Blaginja, ki nam jo prinaša gospodarska rast, je sad prizadevanj vseh nas. Zato je prav, da se izboljšuje položaj vsakega posameznika, ki tako ali drugače sodeluje v verigi delovnih procesov, je v poslanici ob 1. maju zapisal premier Robert Golob.

"Živimo v času velikih sprememb, novih tehnologij in hitrega razvoja, pa vendar smo ljudje tisti, ki s svojim delom ustvarjamo pogoje za napredek in blaginjo družbe. Pri čemer imajo pravice delavcev v našem delu sveta že desetletja posebno družbeno težo. Ne gre, da bi se hvalili, a v primerjavi z nekaterimi drugimi državami smo dosegli veliko. Seveda ne dovolj. Proces obrzdanja trga dela ni nikoli zares končan, enako velja za iskanje pravičnega ključa za enakopravno razdelitev presežkov," navaja predsednik vlade.

Delo mora po njegovih besedah omogočati dostojno življenje, "zato smo v tem, razmeroma kratkem času že poskrbeli za visok dvig minimalne plače in dvakratno uskladitev pokojnin".

"Živimo v času velikih sprememb, novih tehnologij in hitrega razvoja, pa vendar smo ljudje tisti, ki s svojim delom ustvarjamo pogoje za napredek in blaginjo družbe. Pri čemer imajo pravice delavcev v našem delu sveta že desetletja posebno družbeno težo. Ne gre, da bi se hvalili, a v primerjavi z nekaterimi drugimi državami smo dosegli veliko. Seveda ne dovolj. Proces obrzdanja trga dela ni nikoli zares končan, enako velja za iskanje pravičnega ključa za enakopravno razdelitev presežkov."

Urška Klakočar Zupančič,
predsednica Državnega zbora

Kot poudarja, je med osrednjimi cilji snovanje sodobnega in spodbudnega delovnega okolja, ki bo podpiralo gospodarske dosežke na eni, enako dosledno pa tudi spoštovanje delavskih pravic na drugi strani.

"Seveda ne smemo pozabiti na najšibkejše. V tej vladi zato stremimo k ohranjanju družbe solidarnosti ter države, ki organizacijsko in gmotno omogoča delovanje zdravstva, socialnega varstva, izobraževanja, javne infrastrukture. Torej sistemov, ki predstavljajo hrbtenico življenja in dela v naši državi," pravi premier.

Pravo sredstvo za dosego vsega tega je po njegovih navedbah eno samo: dogovor socialnih partnerjev. "Ta dialog smo v vladi v zadnjem letu uspešno vzpostavili. Z njim želimo poiskati najboljše možne rešitve."

"Seveda ne smemo pozabiti na najšibkejše. V tej vladi zato stremimo k ohranjanju družbe solidarnosti ter države, ki organizacijsko in gmotno omogoča delovanje zdravstva, socialnega varstva, izobraževanja, javne infrastrukture. Torej sistemov, ki predstavljajo hrbtenico življenja in dela v naši državi."

Urška Klakočar Zupančič,
predsednica Državnega zbora

Slovenija se ponaša z visoko usposobljeno delovno silo. Nahajamo se na ključni geostrateški lokaciji in imamo razvito sodobno infrastrukturo, je še dodal. "Zato menimo, da je primarna naloga vlade vlaganje v delovna mesta prihodnosti. Da dozorimo v družbo znanja, v katero že zlagoma stopamo s pomočjo digitalne preobrazbe in zelenega prehoda."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.