STA

 |  Svet

Zelenski / »Sloveniji sem hvaležen za oklepnike«

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je zaveznicam zahvalil za pomoč v boju z ruskimi silami, pri čemer je omenil tudi Slovenijo in ji izrekel zahvalo za oklepna vozila

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v rednem nagovoru zaveznicam zahvalil za pomoč v boju z ruskimi silami, pri čemer je omenil tudi Slovenijo in ji izrekel zahvalo za oklepna vozila. Dejal je še, da se je s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom pogovarjal o novih dobavah orožja.

Posebej se je zahvalil Danski za cezarje, Sloveniji za oklepnike, Španiji za tanke in Nemčiji za načrtovano dobavo oklepnikov in granat, izhaja iz nagovora, objavljenega na spletni strani ukrajinskega predsedstva.

Poleg orožja je več državam izrekel zahvalo tudi za druge vrste pomoči. ZDA je tako hvaležen za 1,25 milijarde dolarjev v podporo ukrajinskemu proračunu, Nizozemski za pripravljenost na urjenje ukrajinskih vojakov, Hrvaški za zdravstveno obravnavo ranjenih vojakov in Italiji za pripravljenost na pomoč pri obnovi Ukrajine.

S francoskim predsednikom se je medtem pogovarjal o novem paketu orožja, je dejal in dodal, da je tudi Franciji hvaležen za vso podporo.

"Zelo pomembno je, da Rusija prejme vse močnejše signale, da svet ne bo odpustil njenega terorja."

Volodimir Zelenski,
ukrajinski predsednik

"Zelo pomembno je, da Rusija prejme vse močnejše signale, da svet ne bo odpustil njenega terorja," je sporočil Zelenski. Ukrajina in njeni partnerji morajo po njegovih besedah delovati čim bolj enotno, da bi zaščitili svoje skupne vrednote in preprečili Rusiji nadaljevanje vojne.

Slovenija je glede na poročanje portala 24ur minuli teden zaključila dobavo 20 oklepnikov tipa pandur. Na obrambnem ministrstvu poročil ne komentirajo skladno s sklepom vlade, po katerem so podatki o slovenski vojaški pomoči Ukrajini tajni.

FGW539peoCA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.