Uredništvo

 |  Politika

»Tako kot vsi drugi imajo tudi kmetje pravico protestirati«

IZJAVA DNEVA

"Tako kot vsi drugi imajo tudi kmetje pravico protestirati in v tem ne vidim nič slabega. Prav je, da opozarjajo na zadeve, ki jih je mogoče izboljšati. Strateški načrt skupne kmetijske politike so začeli pripravljati bistveno prej, kot je mandat nastopila ta vlada. To delo smo prevzeli 1. junija lani in morali smo dokončati pogajanja z evropsko komisijo (EK). Ta je k predlogu načrta, ki ga je Slovenija v Bruselj poslala decembra 2021, dala kar 244 pripomb. Zato ga je bilo treba precej popraviti. Pripravljamo se že tudi na njegovo spremembo, ki jo bo prav tako treba uskladiti z evropsko komisijo, da bodo pridelovalci lažje vstopali v ukrepe."

"Težave z izvajanjem strateških načrtov imajo vse evropske države, predvsem z administrativnimi bremeni in okoljevarstvenimi ukrepi. To je po svoje razumljivo, saj tako velikih sprememb pri skupni kmetijski politiki, kot so te, ni bilo vse od leta 1995."

(Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, o tem, ali jo je protest kmetov presenetil, razočaral ali razjezil; v intervjuju za Dnevnikov Objektiv)

Irena Šinko

Irena Šinko
© Uroš Abram

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.