Sever in jug se budita, drami se vzhod in zahod

Kmalu bo pol stoletja od takrat, ko so mi pri planinskem krožku v Pivki prvič dali v roke vojaški kompas, mi pokazali smeri neba in njihova imena. V naslednjih letih sem znanje utrjeval s pomočjo vojaških zemljevidov in orientacijskih pohodov po gozdovih in travnikih Nanosa, Javornikov in Snežnika. In tako sem se za naslednjih nekaj desetletij naučil, kako poiskati sever, jug, vzhod in zahod, če ti kompas, severnica, mobilni telefon, ali sonce pokažejo eno od smeri neba.

Zdaj pa so prišli drugačni časi. Nove smeri neba niso več tam, kjer so bile včasih. In to je razlog za pisanje tega prispevka, saj bo novo določen zahod, jug in morda še kaj, prej ali slej vplival tudi na življenja bralcev tega sestavka. In tako kot sem se o starih smereh neba učil s pomočjo vojaških pripomočkov jugo-vojske, tudi nova pravila o smereh neba, ki so ilustrirana na priloženi sliki, prihajajo s strani institucije, ki je v današnjem času najbolj pristojna za to, da po potrebi doda, izbriše, ali pa na novo določi kakšno smer neba. To je slovenska vojska.

Pa gremo od začetka. Konec lanskega oktobra sta nas po celodnevnih bučnih vojaških vajah v spalnici na podstrešju pričakali dve okni s popokanimi stekli. Nato smo ob menjavi stekel ugotovili, da v družini nismo pretirano vestni bralci podrobnosti na zavarovalnih policah in smo se zato za povračilo škode obrnili na slovensko vojsko. Zdelo se nam je, da je krivec za popokana stekla očiten in o povračilu škode nismo dvomili. Seveda takrat nismo še nič vedeli o na novo določenih smereh neba. Sledilo je par elektronskih sporočil in nato obisk našega stanovanja s strani visoke vojaške delegacije, ki se je posebej zaradi naših počenih stekel v snežnem metežu pripeljala iz Ljubljane v imenitnem nemškem džipu z znamenito zvezdo. Na koncu je na našo uradno prošnjo za povrnitev škode sredi marca prispel odgovor državnega odvetništva, v katerem so nam pojasnili, da naša stekla niso počila zaradi streljanja na Počku. Iz odgovora je jasno, da sta poškodovani okni, ki sta bili v starih časih obrnjeni na jug, po novem obrnjeni na zahod. In ker se vadbišče Poček, ki je bilo v starih časih približno na jugo-vzhodu, danes nahaja na jugu, je seveda razumljivo, da škoda ni mogla biti posledica topovskega streljanja. Vsakomur je jasno, da streljanje na jugu ne more poškodovati stekel, ki gledajo na zahod.

Da ne dolgovezim, na priloženi skici sta vrisani tako počeni okni kot tudi novi smeri zahoda in juga, usmerjeni skladno z dopisom državnega odvetništva. Orientacijo naše hiše smo pred risanjem še enkrat preverili z zračnimi posnetki na dveh javno dostopnih spletnih zemljevidih. O morebitnih spremembah smeri severa in vzhoda iz dopisa državnega odvetništva ne izvemo nič, zato sta na skici narisani po starem. Za morebitne napake na skici ne prevzemam nobene odgovornosti. Če kdo od bralcev potrebuje natančno lego severa ali zahoda v novem sistemu, se mora seveda obrniti na slovensko vojsko.

Za konec še nekaj strateških špekulacij. Menim, da slovenska vojska ni na novo določila smeri neba zaradi 400 evrov škode na oknih stanovanjske hiše. Razlog za spremembe do zdaj veljavnih smeri neba postane jasen, če pogledamo priloženo skico in države, ki se nahajajo v na novo določenih smereh. S premikom zahodne smeri za približno 90 stopinj in s premikom juga za približno polovico 45 stopinj se na enostaven načina okrepi obramba države s strani Balkana ter s strani Ukrajine in Rusije, kjer pravkar divja krvava vojna. V novi obrambni strategiji je sicer bolj razgaljena stran obrnjena proti Italiji (bivši zahod), vendar pa nam po strateških ocenah s tiste strani v naslednjih desetletjih očitno ne preti prevelika nevarnost. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.