STA

 |  Svet

Trump / »Danes smo bili priča najzlobnejši in najgrozljivejši zlorabi oblasti v zgodovini naše države«

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump ostro nad obtožnico zaradi zaupnih dokumentov

Po soočenju z obtožnico glede zaupnih dokumentov na sodišču v Miamiju je bivši ameriški predsednik Donald Trump v torek pred podporniki v New Jerseyju znova ostro napadel postopek, ki poteka proti njemu.

Po soočenju z obtožnico glede zaupnih dokumentov na sodišču v Miamiju je bivši ameriški predsednik Donald Trump v torek pred podporniki v New Jerseyju znova ostro napadel postopek, ki poteka proti njemu.
© Gage Skidmore / Flickr

Po soočenju z obtožnico glede zaupnih dokumentov na sodišču v Miamiju je bivši ameriški predsednik Donald Trump v torek pred podporniki v New Jerseyju znova ostro napadel postopek, ki poteka proti njemu. Kot je dejal, se je na sodišču odvila grozljiva zloraba oblasti, zanjo pa je okrivil trenutnega predsednika Joeja Bidna.

"Danes smo bili priča najzlobnejši in najgrozljivejši zlorabi oblasti v zgodovini naše države. Zelo žalostno je bilo to gledati," je dejal v svojem golf klubu v Bedminstru v New Jerseyju, kjer ga je po vrnitvi s sodišča pričakalo več sto podpornikov.

"Pokvarjen predsednik je dal svojega glavnega političnega nasprotnika aretirati na podlagi lažnih in izmišljenih obtožb, katerih bi bili krivi on in številni drugi predsedniki, in to sredi predsedniških volitev, ki jih hudo izgublja," je še zatrdil na odru, obdanem z ameriškimi zastavami.

Kot že pred tem je znova napovedal, da bo v primeru zmage na volitvah, ki bodo prihodnje leto, imenoval posebnega tožilca za preiskavo sedanjega ameriškega predsednika Bidna. Temu je dodal še niz obtožb in žaljivk na račun pravosodnega ministrstva in posebnega tožilca Jacka Smitha, ki vodi preiskavo v zvezi z zaupnimi dokumenti.

Branil je svoja pooblastila, da dokumentom odvzame oznako zaupno, in zatrdil, da so številni njegovi predhodniki ravnali enako, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obtožnica, s katero se je Trump v torek zvečer soočil na sodišču v Miamiju, mu v 37 točkah očita kazniva dejanja, povezana z zaupnimi dokumenti, ki jih je leta 2021 odnesel iz Bele hiše in jih ni hotel vrniti Nacionalnemu arhivu. Tožilci trdijo, da je s tem ogrozil varnost države, vojakov in zaupnih virov. Izrekel se je za nedolžnega v vseh točkah obtožnice.

b-4wvahcym0

nA4JCtTwfJg

uOGg-k2aSPY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.