Monika Weiss

 |  Politika

Nov posek dreves / Tokrat na grajskem griču?

Mestna občina Ljubljana naj bi načrtovala nov obsežen posek dreves

Po informacijah, ki se zadnje dni pojavljajo v javnosti, naj bi Mestna občina Ljubljana (MOL) načrtovala večji posek dreves na grajskem griču. Na MOL smo vprašanja poslali včeraj, vendar nobenega odgovora do zdaj še nismo prejeli. Prav tako čakamo odgovore ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter zavoda RS za gozdove.

MOL naj bi podal vlogo za »povečan posek«, ali to drži, kakšen obseg sečnje je predviden ter kje natančno, pa še niso odgovorili, kot tudi ne, kaj je razlog za posek. Neuradno viri omenjajo »gradbeni poseg, povezan s kulturno dediščino«. Gre torej za poseg neposredno ob gradu?

MOL je v zadnjih letih izvedel določene posege na ljubljanskem gradu, recimo 2021 je bil končan projekt obnove srednjeveškega obzidja, kjer so med drugim uredili sistem, ki bo preprečeval zaraščenost zidu. »Drevesa, grmovje in ostala podrast so namreč skoraj v celoti prekrili obzidje, koreninski sistemi so povzročali škodo na trdnosti obzidja, zato je obstajala nevarnost krušenja kamenja v okolico trase tirne vzpenjače,« navajajo na spletni strani MOL. Navajajo tudi, da so leta 2021 zaključili projekt na grajskem griču; Na stolbi 8 so porušili obstoječo stavbo in zgradili novo. »V njej bodo upravni prostori Javnega zavoda Ljubljanski grad (JZLG) in prostori za potrebe namestitve gostujočih tujih umetnikov, ki razstavljajo ali uprizarjajo najrazličnejše zvrsti umetnosti na Ljubljanskem gradu, ali v katerem od bližnjih javnih zavodov s področja kulture,« navaja stran MOL. Status »v teku« z načrtovanim zaključkom v letos pa ima projekt prva faza obnove kompleksa Kazemate. »Ko bo prenova končana, bodo Kazemate skupaj s pomožnimi prostori omogočale prirejanje tako kulturnih programov kot drugih vrst dogodkov,« navajajo.

MOL naj bi podal vlogo za »povečan posek«, ali to drži, kakšen obseg sečnje je predviden ter kje natančno, pa še niso odgovorili, kot tudi ne, kaj je razlog za posek.

Pojasnila občine in institucij bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Spomnimo, da je Inšpektorica za naravo in vode sredi maja MOL izdala odločbo, s katero je ustavila posek dreves v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Občina bi morala namreč pred posekom pridobiti mnenje zavoda za varstvo narave, ki ga ni pridobila. Občina se je na odločbo pritožila, je pred dnevi napovedal župan Zoran Janković, do ustavitve je bilo po podatkih inšpektorice podrtih 200 od 389 odkazanih dreves. »Posek 200 dreves na površini približno pet hektarjev – na posameznih predelih so odstranjena vsa zrela drevesa – predstavlja poseg v Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki vpliva na poslabšanje oziroma slabša ugodna stanja nekaterih rastlinskih in živalskih vrst in njihovih habitatov, spreminja krajinsko pestrost in značilne krajinske strukture tega dela krajinskega parka,« je ugotovitve inšpekcije citiral Dnevnik. Zavod za varstvo narave pa je že januarja opozoril, da utegnejo biti zaradi posega uničena življenjska okolja več rastlinskih in živalskih vrst ter da bo v prihodnje prišlo tudi do sprememb mikroklimatskih razmer na obsežnem območju ekosistemske naravne vrednote in s tem do dodatnih sprememb življenjskih pogojev za številne živalske in rastlinske vrste. »Zaradi južne lege pobočij bo mladi gozd v prihodnje izpostavljen izjemni poletni vročini in suši.« MOL je izvedla tudi posek vseh starih dreves pred nekdanjim Rogom, ob Ljubljanici, in na njihovo mesto posadila matematično pravilna mlada drevesa. Na preekstenzivnost posekov dreves opozarja javnost in civilna družba, ne pristojne inštitucije.

>>> Na Mestni občini Ljubljana potrdili: Nov posek dreves, tokrat na grajskem griču.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.