Slovenija gre naprej!

Slovenska diplomacija je v bitki za nestalno članico Varnostnega sveta OZN premagala Belorusijo s 153 : 38, kar je bilo ravno pred Dnevom Primoža Trubarja. Vsa čast in slava njemu in še vsem kulturnim in borbenim ljudem, ki so se v naslednjih petih stoletjih borili za človekove pravice na vseh področjih, da smo »stali in obstali« s svojo kulturo, ki je bila tudi osnova za obstoj in razvoj naše samostojne države vse do članice Varnostnega sveta. Ob tem uspehu se moramo zavedati, da se boj za obstoj in razvoj samostojne države Slovenije nikoli ne konča.

Živimo na stičišču velikih držav romanske, germanske, slovanske in otomanske kulture, kar je usodno vplivalo na našo zgodovino z morijami in mučenjem naših prednikov. Sedaj se nevarno stopnjujejo napetosti, ki zaradi nakopičenega orožja vseh vrst že ogrožajo obstoj vsega življenja na našem planetu. Svetovne organizacije OZN, WHO in FAO niso bile sposobne zagotoviti miru, zdravstvene oskrbe in ne prehrane za milijardo sestradanih ljudi. Zaradi klimatskih prememb so napovedi še posebno dramatične, saj naj bi zaradi lakote in brez pitne vode samo iz afriških držav zbežalo proti Evropi na desetine milijone beguncev. Splet vsega tega ogroža varnost na svetu.

Zato ima Varnostni svet pod vodstvom Slovenije izjemno priložnost in dolžnost, da zagotovi mir in sodelovanje vseh članic OZN za nujne ukrepe na področju klimatskih sprememb, zdravstva in prehrane! Prvi pogoj za te izjemno težke in nujne naloge pa je mirovni sporazum vseh vpletenih držav in vojaške zveze NATO v vojni na območju Ukrajine. V Sloveniji smo že pred uspešnim kandidiranjem sprejeli dve pobudi za tak mirovni sporazum. Na prvem mestu sta podpisnika naša nekdanja predsednika države. Naj gre Slovenija od tukaj naprej!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.