Veliko odkritje

Vsekakor si slikar Tone Kralj zasluži tako razstave (Kruha in iger) v Muzeju novejše in sodobne zgodovine kot širše predstavitve dela njegovega slikarskega ustvarjanja. Pravim: dela. Kajti o istem slikarju imamo na Slovenskem že nekaj let obsežno znanstveno monografijo zgodovinarja dr. Egona Pelikana (Tone Kralj in prostor meje, Cankarjeva založba 2016). Nova monografija, ki je dopolnila prvo, je izšla tudi v angleščini pri založbi Peter Lang v Oxfordu leta 2022 z naslovom Hitler and Mussolini in Churches. Prav tako je izšla monografija istega avtorja v italijanskem jeziku pri Istituto regionale per la storia della Resistenza e dell’Età contemporanea v Trstu. Pravkar je izšla tudi razširjena izdaja v nemškem jeziku pri Celovški Mohorjevi družbi.

Ko pa že gre za »veliko odkritje«, bi še dodal, da mi je znano, da je to sliko v tem muzeju pravzaprav odkril sam Egon Pelikan, in to že leta 2017. Pred kratkim (25. maja 2023) smo si v koprskem gledališču lahko ogledali premierno predstavitev dokumentarnega filma o Kraljevem domoljubnem in protifašistično naravnanem ustvarjanju na Primorskem pod fašizmom (Tone Kralj in prostor meje, ZRS Koper 2013). Kot so avtorji napovedali, bo film predvajan tudi na RTV, predvidoma jeseni. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.