Uredništvo

 |  Družba

»Morda pri sovraštvu do skupnosti LGBTIQ+ sploh ne gre za sovražnost proti različnim življenjskim slogom«

IZJAVA DNEVA

"Morda pri sovraštvu do skupnosti LGBTIQ+ sploh ne gre za sovražnost proti različnim življenjskim slogom. Mogoče je resnični 'trigger' za nasilje na spletu in na ulici ideja skupnosti. V neoliberalnem družbenem režimu, ki je razredno in vsakršno skupnostno zavest uspešno razbil na prafaktorje, ni bolj revolucionarne ideje od ideje skupnosti. Strašna ideja: da se 'oni drugi' še naprej uspešno povezujejo onkraj političnih prepričanj, religije, rase, nacionalnosti, izobrazbe, razreda, medtem ko smo »mi« prepuščeni samim sebi. Zastave po Ljubljani so zažigali posamezniki, ti, ki so in se tudi počutijo kot razbiti atomi, prafaktorji družbe, ti, ki vsak dan znova čutijo manko lastne skupnosti, ki je ne more nadomestiti klika, ki iz njih izvablja vse drugo kot najboljše."

"Ti mladi fantje, ki jih desni populizem uči, da je vsak dan nova ekonomska in ideološka vojna, potrebujejo lastno barvno vrstico v mavrični zastavi. Skupnost LGBTIQ+ je v svoji zdaj že tradicionalni državotvornosti prva, ki prepoznava, da je ključni boj prihodnosti, kot že v preteklosti, boj za socialno pravičnost in razredno enakost."

(Novinarka, literarna kritičarka in esejistka Mojca Pišek v Delovi kolumni o tem, o tem, kdo je zažigal zastave na letošnji Paradi ponosa)

© Janez Zalaznik

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.