Veliko odkritje

V 26. številki Mladine je bilo objavljeno pismo bralca gospoda Antona Rupnika, ki omenja bogato raziskovalno delo prof. dr. Egona Pelikana. S svojim delom je dr. Pelikan brez dvoma ključno pripomogel k današnjemu poznavanju in razumevanju umetnosti Toneta Kralja. Z njim muzej redno sodeluje, pri nastajanju razstave Kruha in iger, Slikarstvo Toneta Kralja 1941–1945 pa smo se z njim večkrat tudi posvetovali. Razstava temelji na vseh dosedanjih raziskavah Kraljeve umetnosti, med njimi pomembnih prispevkih dr. Egona Pelikana, dr. Igorja Kranjca (ki je poleg strokovnega svetovanja prispeval tudi predgovor k razstavnemu katalogu), dr. Verene Koršič Zorn, dr. Milčka Komelja in drugih. Z dosedanjim raziskovalnim delom omenjenih strokovnjakov je umetnikov opus sistematično raziskan in tudi umeščen v zgodovino likovne umetnosti tega okolja.

Kot navajamo v katalogu, ki je izšel ob razstavi, je bila hrbtna stran slike Streljanje talcev, 13. 10. 1942 v muzeju že dalj časa poznana, saj je bilo lice slike že večkrat razstavljeno, nazadnje tudi ob 70. letnici muzeja. V tem obdobju si je obe strani slike ogledal tudi dr. Pelikan. Veseli nas, da jo je vključil v svojo publikacijo Hitler and Mussolini in Churches (2022), kjer je slika prvič predstavljena v stanju pred konservatorsko-restavratorskim posegom. Sodelovanje z dr. Pelikanom smo nadaljevali z velikim veseljem tudi ob pripravi novega dokumentarnega filma o Tonetu Kralju. Prizadevamo si, da bo izjemen dokumentarni film v jesenskih mesecih predvajan tudi znotraj muzejskih zidov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.