Sodišče ameriški vladi omejilo komunikacijo z družbenimi mediji

Kot zdravnik, raziskovalec in specialist javnega zdravja ter bivši uslužbenec NIJZ sem se vedno zoperstavljal merilom, ki so od mene zahtevali odločitve, ki so bile v nasprotju z mojim strokovnim prepričanjem in vestjo. Za posledice sem tudi odgovarjal in v času covida 19, zato tudi izgubil zaposlitev na NIJZ. Še vedno menim, da so NIJZ, MZ in Vlada naredil ogromno napak pri spopadu z epidemijo covida- 19, ki jih in jih bomo vsi drago plačevali ; posebej če ne bomo opravili strokovne in politične analize učinkovitosti vseh covid ukrepov, posebej učinkovitosti tega cepljenja. Iskanje teh odgovorov se mora tudi v Sloveniji pričeti, čeprav le zato, da naše otroke z zgledom naučimo, da je resnica pomembna.

Še vedno obstaja veliko odprtih vprašanj tudi glede glavnih virov napačnih informacij o covid ukrepih, vključno s cepivi. Ta razsodba ameriškega zveznega sodnika razkriva predvsem „izjemen cenzurni aparat, vreden več milijard dolarjev na leto, nameščen v DHS in oddan akademskim centrom, neprofitnim in profitnim podjetjem.“ Razsodba nakazuje dogovarjanje strokovnih institucij z zvezno vlado in platformami družbenih medijev pod krinko boja proti »dezinformacijam«. To dogovarjanje se je iz ZDA verjetno razširilo po celem svetu tudi ob posredovanju WHO. Obstajajo različni razlogi za omejevanje dostopa do informacij, na primer nacionalna varnost, javno zdravje, zasebnost in obrekovanje (sovražni govor). Nasprotno tisti, ki se zavzemajo za večji dostop do informacij, navajajo prednosti učenja iz odprte razprave in večje udeležbe državljanov pri vprašanjih, pomembnih za javno politiko.

Preiskava cenzurnih bojev zaradi informacij, povezanih s covidom, omogoča priročen vstop v širše boje za znanje in politiko javnega zdravja. Veliko je na kocki. Na eni strani so tisti, ki trdijo, da so trditve, ki izpodbijajo strokovne podlage NIJZ, ter politiko MZ in Vlade , nevarne in je zato cenzura upravičena za zaščito javnega zdravja. Na drugi strani so tisti, ki trdijo, da so vladne politike napačne ali pa je za boljše odločitvepotrebna le odprta razpoložljivost različnih stališč. Če zapletemo stvari, sta pogosto več kot le dve strani. Ne glede na to, ali obstaja cenzura, krmarjenje po nenehno spreminjajočem se informacijskem covid okolju oziroma širše okolju javnega zdravja ni enostavno, razen če z veseljem zaupate strokovnjakom - če se lahko odločite, katerim strokovnjakom zaupati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.