Dve Sloveniji, dve proslavi

Župan Vrhnike g. Daniel Cukjati v svojem uvodniku Našega časopisa govori o tem, kako razdvojena je slovenska družba in očita veteranskim društvom, da razdvajajo, ker se niso udeležila proslave ob dnevu osamosvojitve v Športnem parku na Vrhniki. Pri tem pa ne pove, da je društvom poslal vabilo, v katerem je zapisal, da scenarij »žal ne predvideva sodelovanja praporščakov, ker bo prireditev potekala na odru.« S tem se je odrekel veteranskim društvom in tradiciji vseh dosedanjih proslav, saj so mu društva sporočila, da se brez praporščakov ne morejo udeležiti proslave. Organizacija je bila zaupana zasebnemu zavodu Iskreni.

V konceptu je šlo za »alternativno« proslavo, torej tisto v nasprotju z uradno, državno, dan prej. V osnovi je šlo za razdvajanje. Na proslavo so sicer povabili tudi politike, ki ne izvirajo iz srenje organizatorjev, vendar je bilo iluzorno pričakovati druge, razen predstavnikov prejšnje vlade in trenutne občinske oblasti. Predvsem pa županu oziroma organizatorjem ni uspelo/niso želeli vključiti veteranskih združenj, jim dati mesto za praporščake na odru in jih tako počastiti, saj so bili še najbolj udeleženi v prelomnih dnevih, ki naj bi jih proslava slavila, sedaj pa jih g. župan obtožuje razdvajanja.

Organizator je bil privatni Zavod Iskreni. Ta deluje kot civilna izpostava NSi in je nasprotnik ustavne pravice do splava. RTVSLO je prenašala prireditev strankarskega zavoda, saj je še vedno vodena s pomočjo nastavljencev prejšnje vlade. Razumemo lahko, da ima stranka oz. politična usmeritev svojo prireditev, vendar se sprašujemo od kod si župan jemlje pravico, da tradicionalno prireditev z veteranskimi združenji privatizira v korist določene stranke in njenega zavoda ter hkrati predstavnike združenj odriva z odra. Pozicija moči, podkrepljena s televizijskim prenosom in pomembnostjo dogodka ter igranje žrtve, ko se nekdo ne obnaša po njihovo, kažeta na sejanje političnega razdvajanja in manipulacije.

Na spletnem oglasu je pisalo, da sta organizatorja tudi Občina Vrhnika in ZIC, vendar je to manipulacija, s katero so pridobili nekatere goste, češ, da je občinska proslava in ne zasebna.

In potem se g. župan zgraža nad razdvojenostjo, ki so jo z organizatorji in medijskim ustrojem ustvarili sami. Na njih je bila odgovornost in moč, da nadaljujejo tradicijo prireditve in da naredijo prireditev sprejemljivo za vse. Huduje se nad politično razdeljenostjo, katero na lokalnem področju poglablja sam. Polaganje vencev borcem NOB ni neposredno povezano s proslavo neodvisnosti RS.

Župan je na občinski seji rekel, da za pogostitev po proslavi »bo dal pa on«. Denar, s katerim razpolaga občina, ni županov, zato nas zanima, koliko je za to pogostitev šlo.

Želeli bi si skupnosti, v kateri bi nosilci oblasti vedeli, da imajo odgovornost, da upravljajo z njenim imetjem in bi si ga ne lastili. Da bi bili organizatorji sposobni sklepati kompromise pri organiziranju podobnih proslav in bi se ne delali žrtve. Želimo si transparentne občinske oblasti in svobodne lokalne medije, v katerih bi lahko objavil vsakdo. Želimo si okolja, kjer, če ne deluješ po županovih zahtevah, nisi postrežen z očitki o razdvajanju ali celo z grožnjami. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.