LV, STA

 |  Svet

Fajon / »Cilj je, da bi BiH do konca leta začela pristopna pogajanja z EU«

Bosna in Hercegovina je prošnjo za članstvo vložila leta 2016

Zunanja ministrica Tanja Fajon

Zunanja ministrica Tanja Fajon
© Uroš Abram

Cilj je, da Bosna in Hercegovina do konca leta začne pristopna pogajanja z Evropsko unijo, je ob prihodu na zasedanje stabilizacijsko-pridružitvenega sveta EU-BiH povedala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Slovenija pričakuje, da bo BiH ambiciozno izvajala potrebne reforme, pri čemer pa jo bo podpirala, je zagotovila ministrica.

Bosna in Hercegovina je po besedah ministrice Fajon na dobri poti, potem ko je decembra lani prejela status kandidatke za članstvo v uniji, za kar si je močno prizadevala tudi Slovenija.

"Glede na to, da je država zelo hitro in najhitreje v zgodovini formirala oblasti na vseh ravneh, da je sprejela največji proračun, zdaj seveda pričakujemo, da bo zelo ambiciozno izvajala reforme. Cilj Slovenije in cilj Bosne in Hercegovine je, da do konca leta začne pristopna pogajanja za članstvo," je poudarila.

Dodala je, da je težko ocenjevati, kaj mora še storiti. Je pa zagotovo velik del ključnih prioritet treba še izpolniti, je poudarila Fajon.

Na petem zasedanju stabilizacijsko-pridružitvenega sveta EU-BiH, ki je prvi po podelitvi kandidatskega statusa, bodo po njenih besedah pregledali ta napredek in nato skušali pomagati Bosni in Hercegovini.

"Slovenija tej državi nudi vso pomoč, tako strokovno, finančno in tehnično. In jaz upam, da ji bomo uspeli dati toliko zagona, da bo do konca leta zares naredila velik del teh ključnih prioritet in s tem izpolnila pričakovanja za začetek pristopnih pogajanj," je še povedala ministrica.

BiH, ki je prošnjo za članstvo vložila leta 2016, je decembra lani prejela status kandidatke. Za začetek pogajanj morajo oblasti v Sarajevu opraviti določene korake na 14 prednostnih področjih. Med temi so neodvisnost sodstva, preprečevanje konflikta interesov, boj proti korupciji in učinkovito upravljanje migracij ter svoboda medijev in izražanja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.