LV, STA

 |  Svet

Trumpova pritožba zavrnjena

Odmerjenih mu je bilo pet milijonov dolarjev odškodnine zaradi spolne zlorabe in obrekovanja

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump
© Gage Skidmore / Flickr

Newyorški zvezni sodnik Lewis Kaplan je zavrgel pritožbo odvetnikov bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na odločitev porote, ki mu je v civilni tožbi kolumnistke E. Jean Carroll odmerila pet milijonov dolarjev odškodnine zaradi spolne zlorabe in obrekovanja.

Trumpovi odvetniki so trdili, da je odškodnina pretirana, porota pa da ga je oprala krivde, ker ni ugotovila, da je pred desetletji v trgovini Bergdorf & Goodman na Manhattnu Carroll posilil, kot je trdila. Zahtevali so znižanje odškodnine z dveh na manj kot milijon dolarjev in novo sojenje glede preostalih treh milijonov kazenske odškodnine.

Kaplan je odgovoril, da je bila soglasna odločitev porote skoraj povsem v prid Carroll razen tega, da ni ugotovila posilstva. Vendar pa je po trditvah sodnika razlika med posilstvom in spolno zlorabo po newyorški zakonodaji izredno majhna in bolj tehnične narave.

"Odločitev porote ne pomeni, da Carroll ni dokazala posilstva v smislu, kot to besedo razume večina ljudi. V bistvu je porota ugotovila, da je to dokazala," je v odločitvi zapisal sodnik.

Odvetniki tožnice so zadovoljni in se veselijo drugega sojenja Trumpu zaradi obrekovanja, ki se bo začelo januarja. To temelji na izjavah, ki jih je Trump podal v času, ko je bil predsednik ZDA, in na izjavah po odločitvi newyorške porote, ko je spet žalil Carroll. Ta v novi tožbi zahteva deset milijonov dolarjev.

Trump je vmes tudi sam vložil tožbo proti Carroll zaradi obrekovanja, ker porota ni potrdila posilstva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.