LV, STA

 |  Svet

Borrell / »Ruski napadi na skladišča žita v Odesi bodo povzročili ogromno prehransko krizo«

Uničenih je bilo že več kot 60 tisoč ton žita

Josep Borrell

Josep Borrell
© CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP / Evropska Unija, Evropski parlament

Ruski napadi na skladišča žita v ukrajinski Odesi, v katerih je bilo uničenih že več kot 60.000 ton žita, bodo povzročili ogromno prehransko krizo po svetu, je danes ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Edini možen odgovor EU na to je povečanje vojaške pomoči Ukrajini.

"Ruske bombe so v Odesi že tretjo noč zapored uničevale pristaniško infrastrukturo in skladišča žita, pri čemer je bilo požganih več kot 60.000 ton. Rusija torej ni samo odstopila od dogovora o izvozu žita prek Črnega morja, ampak ga tudi požiga," je povedal Borrell.

O tem bodo zunanji ministri EU, med njimi slovenska ministrica Tanja Fajon, prek videopovezave govorili z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo, ki jim bo predstavil več podrobnosti.

"Vendar pa že zdaj vemo, da bo to povzročilo ogromno prehransko krizo po svetu," je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

Poudaril je, da obstaja samo ena rešitev, to je povečanje vojaške pomoči EU Ukrajini. Zato bo danes ministrom predlagal povečanje sredstev za sofinanciranje dobav orožja Ukrajini, pri čemer ni želel govoriti o podrobnostih.

Po neuradnih informacijah naj bi predlagal poseben sklad za Ukrajino v okviru evropskega mirovnega instrumenta v vrednosti 20 milijard evrov za obdobje 2024-2027. Prek tega instrumenta, v katerega članice EU prispevajo neposredno, EU že zdaj sofinancira dobave vojaške pomoči Ukrajini, a sredstev zmanjkuje.

Ministri imajo danes na dnevnem redu tudi razpravo o odnosih s Turčijo, potem ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v zameno za podporo švedskemu vstopu v zvezo Nato zahteval oživitev turških pristopnih pogajanj z EU.

To, da želi Turčija ponovno začeti pristopna pogajanja, je Borrell označil za dobro novico. Ministri bodo po njegovih besedah razpravljali, kako odgovoriti na zahtevo Ankare. Najprej je treba preučiti možnost posodobitve carinske unije in vizumske politike, je dodal Borrell, ki se je nedavno sestal z novim turškim zunanjim ministrom Hakanom Fidanom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.