STA

 |  Politika

Sloveniji iz Bruslja nova opomina

Za odgovor ima Slovenija na voljo dva meseca

© Pixabay

Evropska komisija je Sloveniji danes poslala uradni opomin, ker ni priglasila nacionalnih ukrepov za prenos evropske direktive o razkritju davčnih informacij v zvezi z dohodki s strani nekaterih podjetij in podružnic ter direktive s področja zavarovanja civilne odgovornosti pri uporabi motornih vozil. Za odgovor ima Slovenija na voljo dva meseca.

Kot so sporočili iz Bruslja, se prva direktiva nanaša na pravila, po katerih morajo multinacionalke z letnimi prihodki nad 750 milijonov evrov javno razkriti višino davka, ki ga plačajo v posameznih državah EU. Razkriti morajo tudi nekatere druge podatke, med drugim število zaposlenih v posamezni državi.

Države EU so morale nacionalne ukrepe za prenos direktive priglasiti najpozneje 22. junija letos. Poleg Slovenije tega ni storilo še 16 držav.

Druga direktiva se med drugim nanaša na vzpostavitev mehanizma za zagotavljanje odškodnine žrtvam prometnih nesreč v primeru plačilne nesposobnosti odgovornega zavarovatelja. Države članice bodo v ta namen imenovale posebne organe, ki bodo obravnavali zahtevke iz naslova takšnih nesreč.

Tudi v tem primeru so morale države EU nacionalne ukrepe za prenos direktive priglasiti najpozneje 22. junija. Poleg Slovenije tega ni storilo še 15 držav.

V primeru, da se država na uradni opomin ne odzove, ji lahko komisija kot naslednjega v vrsti ukrepov izda obrazloženo mnenje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.