LV, STA

 |  Svet

Zelenski / »Skupaj moramo preprečiti svetovno prehransko krizo«

Ukrajinski predsednik poudarja, da je odprtje žitnega koridorja "absolutna prioriteta"

Ukrajinski predsednik Zelenski

Ukrajinski predsednik Zelenski
© www.president.gov.ua

"Skupaj moramo preprečiti svetovno prehransko krizo," je po pogovoru s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom dejal Zelenski. Opozoril je, da je zaradi dejanj Rusije svet ponovno na robu prehranske krize. "Skupno 400 milijonom ljudi v številnih državah v Afriki in Aziji grozi lakota," je poudaril in dodal, da je odprtje žitnega koridorja "absolutna prioriteta".

Iz Moskve so sicer isti dan sporočili, da zaskrbljenost afriških držav glede žita razumejo in da bodo afriške partnerice Rusija na rusko-afriškem vrhu konec julija v Sankt Peterburgu dobile potrebna zagotovila, povezana z njihovimi potrebami po kmetijskih proizvodih na čelu z žitom.

Kitajska je medtem v Varnostnem svetu ZN v petek zvečer tako Ukrajino kot Rusijo pozvala, naj hitro obnovita sporazum o izvozu žita in gnojil iz obeh držav. Po besedah stalnega predstavnika Kitajske v VS ZN Geng Shuanga Peking upa, da bodo vpleteni sodelovali z organi ZN pri iskanju uravnotežene rešitve za upravičene pomisleke vseh strani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po začetku invazije na Ukrajino so ruske vojaške ladje blokirale ukrajinska črnomorska pristanišča, dokler nista strani julija lani ob posredovanju Turčije in ZN sklenili sporazum, ki je ladjam z žitom omogočal varen prehod. Sporazum je odtlej pomagal znižati cene hrane po svetu.

Rusija je v ponedeljek od sporazuma do nadaljnjega odstopila. Sodelovanje je pripravljena obnoviti, takoj ko bodo odpravljene ovire za izvoz ruskega žita in gnojil ter bo ponovno vzpostavljen ruski izvoz amonijaka. Pričakuje tudi odpravo prepovedi uporabe mednarodne plačilne metode Swift za ruske banke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.