STA

 |  Svet

Odesa / V ruskem napadu uničeno skladišče za žito

Po prvih podatkih so bili ranjeni štirje pristaniški delavci

Ruske sile so v nočnem napadu z brezpilotnimi letalniki na pristaniško infrastrukturo blizu ukrajinskega mesta Odesa ob Črnem morju uničile skladišče za žito, je na družbenem omrežju Telegram danes sporočilo južno poveljstvo ukrajinske vojske. Po prvih podatkih so bili ranjeni štirje pristaniški delavci.

Dodali so, da je napad z droni iranske izdelave šahed-136 na pristaniško infrastrukturo trajal skoraj štiri ure in da so bili v napadu poškodovani tudi rezervoarji za skladiščenje drugih vrst tovora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tri drone je sestrelila ukrajinska protiletalska obramba.

Rusija je napade na območju regije Odesa okrepila, odkar se je pred tednom dni odstopila od mednarodnega sporazuma o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja. V tem obdobju je po navedbah ukrajinske strani v napadih na skladišča uničila že več kot 60.000 ton žita. Po odstopu iz sporazuma pa je Moskva sporočila, da bo ladje, ki bodo plule proti ukrajinskim pristaniščem, od koder izvažajo žito, obravnavala kot vojaške tarče.

Zahodne države so bile kritične do odločitve Rusije. Moskvo so pozvale, naj v izogib poslabšanja svetovne prehranske varnosti odločitev spremeni in nadaljuje sodelovanje pri sporazumu. Tega sta Kijev in Moskva ob posredovanju Združenih narodov in Turčije sklenili julija lani in ga trikrat podaljšali.

Moskva za novo podaljšanje zahteva odpravo ovir za izvoz ruskega žita in gnojil.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v novem članku za številne afriške medije ponovil trditev, da Rusijo pri izvozu žita, hrane in gnojil omejujejo zahodne sankcije.

V luči odpovedi dogovora o izvozu ukrajinskega žita je sporočil, da je Rusija "sposobna nadomestiti ukrajinsko žito tako na komercialni kot na brezplačni osnovi". Kot je zapisal v prispevku, ki ga je Kremelj na svoji spletni strani objavil v nedeljo zvečer, se Rusiji namreč obeta še ena rekordna letina.

Članek je bil objavljen sredi priprav na rusko-afriški vrh v Sankt Peterburgu, ki se bo začel v četrtek

ZylMsz6WRLc

fjpBE-74n0U

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.