STA

 |  Svet

Gospodarska aktivnost v območju evra najskromnejša v osmih mesecih

Slišati je svarila pred recesijo

© WikiCommons

Gospodarska aktivnost v območju evra se je julija znižala na najnižjo raven v osmih mesecih, in sicer predvsem zaradi upočasnitve industrijske proizvodnje, je pokazala raziskava analitske hiše S&P Global. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) se je z junijskih 49,9 točke znižal na 48,9 točke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vrednost PMI nad 50 točk označuje rast dejavnosti, pod 50 pa upad.

"Proizvodni sektor ostaja ahilova peta območja z evrom. Julija se je proizvodnja še dodatno upočasnila," je za AFP dejal glavni ekonomist pri Hamburg Commercial Bank Cyrus de la Rubia.

Objava najnovejših podatkov o PMI prihaja v času, ko Evropska centralna banka (ECB) po navedbah analitikov razmišlja o novem zvišanju ključne obrestne mere. Odločitev bo znana ta teden. Svet ECB je sredi junija osrednje obrestne mere za območje evra zvišal osmič zapored. Ob tem se je drugič zapored odločil za nekoliko nižji dvig, za 0,25 odstotne točke. S tem je nadaljeval rekordni niz zaostrovanja evrske denarne politike; od julija lani so obrestne mere porasle za štiri odstotne točke. Ker se inflacija še ni občutneje znižala, analitiki pričakujejo nov dvig.

Ob podatkih o nadaljnjem upočasnjevanju industrijske proizvodnje je slišati tudi svarila pred recesijo. Območje evra se je v letošnjem prvem četrtletju po najnovejših podatkih evropskega statističnega urada Eurostat tehnični recesiji sicer izognilo. Obseg BDP se namreč ni skrčil za 0,1 odstotka, temveč je stagniral.

De la Rubia je ocenil, da bi v drugem četrtletju vendarle lahko bili priča recesiji. Pri tem je izpostavil težave storitvenega sektorja, ki se bodo po napovedih še povečale.

Indeks nabavnih menedžerjev v storitvah je julija z 51,1 točke dosegel najnižjo vrednost v zadnjih šestih mesecih. Indeks nabavnih menedžerjev v predelovalnem sektorju pa se je znižal na 42,7 točke, potem ko je bil junija pri 43,4 točke.

Povpraševanje se je zmanjšalo na vseh področjih. Padec novih naročil je bil večji kot padec obsega proizvodnje, kar kaže na to, da bodo podjetja v prihodnjih mesecih ponovno poskušala zmanjšati proizvodnjo.

Poslabšanje stanja v knjigah naročil je zmanjšalo zaupanje podjetij. Pričakovanja glede proizvodnje za prihodnje leto so padla na najnižjo raven po lanskem novembru. Zaupanje se je poslabšalo tako v predelovalnih dejavnostih kot v storitvah.

Zaradi vse manjšega povpraševanja in upadanja zaupanja so podjetja julija prenehala zaposlovati. Zaposlovanje je tako zabeležilo najmanjšo mesečno rast po februarju 2021.

Kar zadeva inflacijo, je raziskava pokazala, da se je rast vhodnih stroškov julija znova znižala, pri čemer je bila stopnja rasti najnižja od novembra 2020.

Po besedah analitika pri ING Berta Colijna julijska vrednost PMI kaže, da se je tveganje recesije povečalo.

Med večjimi državami članicami evrskega območja je o še posebej strmem upadu proizvodnje poročala Francija. Tam je upadla drugi mesec zapored in po najvišji stopnji od novembra 2020.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.