LV, STA

 |  Politika

Brežan / »Na neurja in podnebne spremembe se bo treba pripraviti na sistemski ravni«

Potrebna bodo vlaganja tudi v preventivo

Uroš Brežan

Uroš Brežan
© Tamino Petelinšek / STA

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan si je včeraj s sodelavci ogledal posledice neurja v Občini Črna na Koroškem. Kot je dejal v izjavi za medije, vse kaže, da bodo neurja postala naša stalnica, ki nas bo spremljala v prihodnje. Zato se bo treba na tovrstna neurja in podnebne spremembe po njegovih besedah pripraviti na sistemski ravni.

Ocenil je, da bo treba veliko vlagati tudi v preventivo. Kar se tiče vodotokov pa bo treba narediti kakšen korak naprej pri upravljanju s to vodno infrastrukturo in v ta namen zagotoviti določena sredstva.

"Raziskave kažejo, da nam vsak evro, ki ga vložimo v preventivo na vodotokih, bistveno zmanjša škodo. Vemo, da takšnih dogodkov z neurjem v prihodnosti ne bo manjkalo. V ponedeljek smo se na sestanku pri predsedniku vlade pogovarjali o tem, da bomo šli v ponovno spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, kjer bomo predvsem občinam zagotavljali, da hitreje pridejo do sredstev tudi za sanacije po takšnih nesrečah," je povedal Brežan.

Izpostavil je, da so prizadetim občinam v majski ujmi že izplačali sredstva za pokritje intervencijskih stroškov.

Minister je še napovedal, da bo direkcija za vode prisluhnila občinam glede ureditve hudournikov, vendar bo morala imeti glavno besedo pri tem stroka. Predvsem je treba imeti dobro pripravljene projekte in tudi ustrezna finančna sredstva, da se bodo lahko ti projekti izvajali, je še dejal Brežan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.