STA

 |  Svet

»Nemško gospodarstvo potrebuje takojšnjo spremembo smeri«

Nemško gospodarstvo je pozimi zdrsnilo v tehnično recesijo, a se je spomladi po ocenah nemške centralne banke verjetno vrnilo k rasti

Nemški kancler Olaf Scholz

Nemški kancler Olaf Scholz
© Inga Kjer / Flickr

"Nemško gospodarstvo v luči vse slabših obetov za letos potrebuje takojšnjo spremembo smeri," je za nemško tiskovno agencijo dpa danes dejal nemški finančni minister Christian Lindner. Med drugim je pozval k zmanjšanju administrativnih bremen za podjetja, kar bi se moralo po njegovem mnenju nanašati tudi na evropsko zakonodajo.

"Neustrezen razvoj gospodarstva je posledica najmanj desetletnega zanemarjanja nemške konkurenčnosti. Naraščajoče obrestne mere in cene energentov zdaj razkrivajo celotno dramo, ki je bila prej skrita," je dejal Lindner.

Prepričan je, da bi morala nemška vlada sprejeti moratorij na nova administrativna bremena za podjetja, kar bi veljalo tudi za evropsko zakonodajo. Prav tako bi morali podjetjem po njegovem mnenju nameniti obsežne začasne davčne olajšave.

"Naše težave so predvsem na strani ponudbe in ne na strani povpraševanja. Glede na pretirano visoko inflacijo bi bila tveganja, povezana z vnovično ekspanzivno javno porabo, velika," je dodal.

Nemško gospodarstvo je pozimi zdrsnilo v tehnično recesijo, a se je spomladi po ocenah nemške centralne banke verjetno vrnilo k rasti. Številni analitiki kljub temu opozarjajo, da tveganja predvsem v luči trdovratno visoke inflacije ostajajo velika. Junija je bila inflacija v Nemčiji 6,4-odstotna.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.