STA

 |  Svet

Ukrajina želi od ZDA varnostna zagotovila

Veljala bi v času do načrtovanega vstopa Ukrajine v zvezo Nato

Vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak

Vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak
© YouTube

Kijev naj bi v prihodnjih dneh začel pogovore z Washingtonom, da bi pridobili varnostna zagotovila, ki bi veljala v času do načrtovanega vstopa Ukrajine v zvezo Nato, je v nedeljo po navedbah nemške tiskovne agencije dpa povedal vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

Jermak je ob tem na omrežju Telegram zapisal, da je namen načrtovanih pogovorov pridobiti konkretna in dolgoročna zagotovila, da bodo ZDA pomagale Ukrajini do zmage v vojni proti Rusiji in preprečevati prihodnja dejanja agresije s strani Moskve.

Pogovori, ki so po njegovih besedah le prvi korak, naj bi se osredotočili na podporo in financiranje za Ukrajino na področju obrambe ter nadaljnje sankcije proti Rusiji. Ukrajina pripravlja tudi dvostranske sporazume z drugimi zaveznicami, je dejal.

Poleg tega je Jermak potrdil napovedi, da bo konec tedna v Savdski Arabiji potekalo srečanje predstavnikov 30 držav, namenjeno uresničevanju načrtov ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega za iskanje končne rešitve v konfliktu med Ukrajino in Rusijo, ki pa se srečanja ne bo udeležila.

Načrtovani pogovori predstavljajo zadnje v vrsti prizadevanj Savdske Arabije, da bi se uveljavila na diplomatskem odru v povezavi z vojno v Ukrajini. Maja je kraljevina gostila ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega na vrhu Arabske lige v Džedi, kjer je ta nekatere arabske voditelje obtožil, da si "zatiskajo oči" pred grozotami ruske invazije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.