STA

 |  Politika

Pomoč Sloveniji že na poti iz Nemčije in Francije

Po navedbah generalnega sekretarja zveze NATO Jensa Stoltenberga bodo pomoč Sloveniji zagotovile tudi članice zavezništva

Janez Lenarčič,

Janez Lenarčič, evropski komisar za krizno upravljanje
© Evropski parlament (EP) / Flickr

Iz Nemčije in Francije je že na poti pomoč po ujmi, ki je te dni prizadela Slovenijo, je danes sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ob tem je širšo evropsko skupnost pozval, naj se odzove na to obsežno katastrofo. Pomoč Sloveniji so po navedbah generalnega sekretarja Nata zagotovile tudi članice zavezništva.

"Po prošnji Slovenije za pomoč v okviru mehanizma EU za civilno zaščito so takoj začele prihajati ponudbe težkih bagrov in inženirskih ekip v pomoč slovenskim kolegom pri odzivu na poplave," je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal evropski komisar za krizno upravljanje Lenarčič.

Kot je dodal, je pomoč iz Nemčije in Francije že na poti, in se obema članicama zahvalil za hiter odziv. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo "sledilo še več ponudb" za pomoč. Celotno evropsko skupnost civilne zaščite je še pozval, naj se odzove na to obsežno katastrofo.

"Po prošnji Slovenije za pomoč v okviru mehanizma EU za civilno zaščito so takoj začele prihajati ponudbe težkih bagrov in inženirskih ekip v pomoč slovenskim kolegom pri odzivu na poplave."

Janez Lenarčič,
evropski komisar za krizno upravljanje

Francija tako na prošnjo za pomoč Sloveniji pošilja dva bagra z inženirskimi enotami, Nemčija pa dva montažna mostova, dva bagra in ustrezno osebje, so sporočili danes v Bruslju.

EU je v nedeljo na prošnjo Slovenije, ki so jo prizadele katastrofalne poplave, aktivirala mehanizem za civilno zaščito. Seznam s potrebami, ki sicer vključuje predvsem prošnje za težko mehanizacijo, so že posredovali državam članicam, je sporočil Lenarčič. Gre za mehanizacijo za odstranjevanje naplavin in zagotavljanja prevoznosti cest, med drugim montažne mostove.

EU je na prošnjo Slovenije zagnala tudi evropski opazovalni program Copernicus za urgentno satelitsko spremljanje poplavljenih območij in zemeljskih plazov v Sloveniji.

Copernicus je doslej izdelal več zemljevidov prizadetih območij, na prizorišču pa je tudi uradnik za zvezo iz centra EU za usklajevanje nujnega odziva, so še pojasnili v Bruslju.

"Zaveznice so okrepile takojšnjo podporo, vključno s helikopterji, modularnimi mostovi in inženirskimi strokovnjaki."

Jens Stoltenberg, 
generalni sekretar zveze NATO

Slovenija je za pomoč pri odpravljanju posledic ujme zaprosila tudi prek mehanizma zveze Nato za odzivanje na naravne in druge nesreče, zaprošena pomoč pa vključuje med drugim vojaške helikopterje in vojake za izvajanje nalog zaščite in reševanja.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes sporočil, da se je o poplavah po telefonu pogovarjal s slovenskim premierjem Robertom Golobom. Kot je zapisal na omrežju X, so zaveznice "okrepile takojšnjo podporo, vključno s helikopterji, modularnimi mostovi in inženirskimi strokovnjaki". Stoltenberg je tudi izrekel sožalje prizadetim in solidarnost s Slovenijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.